НОВИНИ

Комисията по отбрана разреши предоставянето на неизправни ракети С-300 на Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
15:05, 26.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Комисията по отбрана одобри да бъдат предоставени неизправни ракети С-300 на Украйна, които не могат да бъдат ремонтирани. Предложението е внесено и подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против се обявиха от левицата, "Възраждане" и ИТН. Решено е още да предоставим и стрелкови боеприпаси с отпаднала необходимост от складовете на МВР.

Новината, че се подготвя нова военна помощ за Украйна дойде от БСП.

"Управляващото мнозинство е на път да извърши поредното национално предателство. Управляващите имат намерение да дарят последната останала надеждна защита на небето над София и над ядрената централа, а именно зенитно-ракетните комплекси С-300 на Украйна под формата на боеприпаси. Първо се подаряват боеприпасите, след което става ясно, че и самите комплекси са неизползваеми, следващата стъпка е да бъдат подарени и комплексите", каза Атанас Зафиров - депутат от ПГ на БСП.

Вносителите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обясниха, че не даряваме зенитните комплекси, а само дефектни ракети за тях.

"Боеприпаси, предоставяме също неизправни ракети, няма нищо супер интересно в това нещо. Разбрах, че БСП са създали така някакво очакване и някакво напрежение, не виждам за какво е", посочи Делян Пеевски, депутат от ПГ на ДПС.

"С един от тези дефектни комплекси те могат да отремонтират няколко от техните действащи и да ги използват и да защитават всъщност критичната си инфраструктура или по-скоро казано: градовете. Това по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противовъздушна отбрана", коментира Христо Гаджев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"И не си даряваме комплексите С-300 - това не е вярно. Става дума за дефектирали ракети, които ние никога не можем да използваме и няма вариант, в който да използваме, както и за доста патрони, които забележете са натовски стандарт, а не са за оръжията, които ние използваме в България. Патроните са от складовете на МВР и ще послужат доста добре на украинците, тъй като те вече стрелят и с много натовски оръжия", каза Ивайло Мирчев, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

На извънредно заседание на комисията по отбраната министър Тагарев обясни, защо ракетите не могат да бъдат ремонтирани.

"Те вървят в този контейнер и не можем да ги извадим, да разглобяваме, подменяме. Това се прави в заводски условия, които ние нямаме. В България нямаме капацитет за ремонт на такъв тип изделия, докато в Украйна има доста конструкторски бюра и авиационни и ракетни", каза Тагарев.

Началникът на отбраната уточни, че става въпрос за минимални количества.

"Те на са много. Те са няколко бройки. Има информация за това нещо, аз съм я докладвал. Държим ги в различни складове, за не искам да застрашавам живата на личния състав", посочи адмирал Емил Ефтимов.

Окончателното решение за предоставянето на ракети от комплексите С-300 и стрелкови боеприпаси ще бъде взето в пленарната зала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 660 акробати пристигат във Варна за европейското първенство
Повече от 660 акробати пристигат във Варна за европейското първенство
Задържаха сириец, намушкал с нож мъж и избягал
Задържаха сириец, намушкал с нож мъж и избягал