НОВИНИ

Калин Стоянов: МВР е готово - организационно и технически за вота на 29 октомври

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 26.09.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

На национално съвещание на МВР беше обсъдена организацията на предстоящите местни избори на 29 октомври.

"Това, което е основнта цел на МВР, е да получава изпреварваща информация, както оперативна, така и явни сигнали. Тази въпросна информация максимално бързо да се проверява. И евентуално да се потвърждава или отхвърля. Там, където се потвърждава - незабавно докладваме на съответната прокуратура. Отделно от това ние сме ангажирани със съпровода и охраната на изборните книжа, както и машините, а също и с охраната на изборните секции. Смея да твърдя, че МВР е готово - организационно и технически за вота на 29 октомври", коментира вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът коментира и ареста на служител в Община Несебър за купуването на гласове.

Задържаха служител на община Несебър за търговия с гласове

"Събирането на доказателства е сложен и продължителен процес. Става дума за високопоставен служител в община Несебър, в една от тамошните дирекции. Точно, адекватно и навреме са предприети действия от колегите от ОД Бургас. Знаете, че при претърсванията са установени големи парични суми. Имаме информация, че тези пари са били подготвени да се раздадат на дилърите на по-високо ниво, които да спуснат по мрежата и да стигнат до съответните избиратели", каза Калин Стоянов.

До вчера има 11 сигнала за купуване на гласове, съобщи още вътрешният министър. Той обясни, че по два от тях има образувани досъдебни производства, а другите девет са на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали.

Във връзка с изказването му, че очаква атаки към МВР във връзка с предстоящите местни избори, Калин Стоянов посочи, че те ще бъдат "от хора, които нямат интерес да има редовно правителство". На въпрос дали визира президента, той отговори - "не точно от него". "Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имаме сформирано редовно правителство", каза още Стоянов.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже загинаха при тежка катастрофа край Бургас (СНИМКИ)
Двама мъже загинаха при тежка катастрофа край Бургас (СНИМКИ)
Руската църква е собственост на Русия, заяви Ловчанският митрополит Гавриил
Руската църква е собственост на Русия, заяви Ловчанският митрополит Гавриил