Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Задържаха служител на община Несебър за търговия с гласове

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 21.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Близо половин милион лева предвидени за търговия с гласове - това разкриха разследващите в Несебър. Тази рекордна сума беше открита в шефа на "Местните данъци и такси" в общината. Той е задържан и сочен от разследващите като част от най-високото ниво в схемата за купуване на гласове.

Разследването започва след сигнал, по който работи и Икономическа полиция в Областната дирекция на МВР в Бургас и така се стига до Паскал Апостолов. Това, което разследващите имат в момента като доказателства са именно иззетите пари, както и свидетелски показания, които на този етап не се огласяват. Паскал Апостолов е на свобода след изтичане на 24-часовото му задържане. Пуснат е без да му бъдат повдигнати обвинения. Това се очаква да се случи следващата седмица.

Задържаният шеф на „Местни данъци и такси“ в община - Несебър живее в Равда. Вчера разследващите намират 185 хиляди евро в каса, която се намирала в постройка, зад къщата на Паскал Апостолов. Днес никой от близките му не пожела да говори с нас.

В друг имот на Апостолов са намерени още 25 000 лева. Разследващите твърдят, че парите били предвидени за изборна търговия.

"Именно тези пари са били предназначени за това, за склоняване на лицата да упражнят своето избирателно право. Предстои съответно установяване на неговото имущество, произхода на тези средства. Как са достигнали до лицето. За кои групи ще бъдат предназначени и кои групи ще бъдат предвидени да участват в този определен избирателен вот", каза Мария Маркова, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас.

На този етап не са открити списъци с избиратели, чийто гласове да бъдат купени.

Шефът на "Местни данъци и такси" в община Несебър е арестуваният за купуване на гласове

"Този път успяхме да стигнем до най-високото ниво. А именно - до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на така наречените организатори и на дилъри за купуване на гласове", каза ст. комисар Емил Павлов, директор на ОДМВР- Бургас.
- БНТ: Можем ли да кажем, че единият, който осигурява средствата, е крупен собственик на хотели?
- Всичко, което кажем в момента, би попречило на разследването.

В община Несебър твърдят, че в последните дни не са виждали Паскал Апостолов.

"Днес сутринта го няма. От днес сутринта го няма. Вчера не мога да се сетя дали е бил.

– БНТ: И кмета ли го няма? – Кмета го няма. Кмета отсъства."

Разследващите са убедени, че освен Апостолов в схемата има и други участници.

"Със сигурност ще има задържани и други лица, но на един по-късен етап", каза старши комисар Емил Павлов, директор на ОД ба МВР Бургас.

"Към момента се провежда разследване и в тази насока, установяване на връзки с други лица", уточни Мария Маркова, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас.

Паскал Апостолов беше задържан за изборна търговия и ден преди местните избори през 2019 г., заедно с кмета на Несебър Николай Димитров и собственик на заведение и хотел в Стария град.Тогава градоначалникът остана в ареста, а Апостолов беше разпитан само като свидетел.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: По-евтин ли е обядът на депутатите от този на първокласниците?
Проверка на факти: По-евтин ли е обядът на депутатите от този на първокласниците?
Депутатите в размисли кога е времето за реформа в службите
Депутатите в размисли кога е времето за реформа в службите