НОВИНИ

Депутатите в размисли кога е времето за реформа в службите

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:51, 21.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Заради войната в Украйна, сега не е времето за сливане на службите - това смятат от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Възраждане също се обявиха против. След като Атанас Атанасов се оттегли от позицията на председател на комисията за контрол над службите за сигурност заради отказа на ГЕРБ да подкрепи сливането на Военното разузнаване и Държавна агенция "Разузнаване", Бойко Рашков застава начело на комисията.

Реформата в спецслужбите внесе раздор в партньорите в управлението

От ГЕРБ и ДПС днес се чуха призиви към Атанас Атанасов да размисли.

"Аз държа много на генерал Атанасов. Той знае аргументите ми, лично съм му ги казвал. Мисля, че той трябва да го преосмисли, уважаван човек. Информирах го преди това, че ще го кажа. Ако господин Атанасов каже днес, че е готов да оглави, която и да е служба с две ръце го подкрепяме", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

"Според мен господин Атанасов това е прибързано действие. Трябва ли да остане председател на комисията? Според мен да", коментира Делян Пеевски от ДПС.

Реформа в службите - след като се успокои обстановката в Украйна, заявиха от ГЕРБ и ДПС

Когато имаме законодателство, предварително договорени кадри, и когато се модернизират службите, тогава може да има сливане, посочи Бойко Борисов. Според ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН не е сега моментът за сливане.

"Сега по време на война, когато текат маса, надявам се без да знам, операции по службите заедно с нашите партньори, едно преструктуриране, сливане под половин година не минава. Аз не съм казал, че съм против това да се случва, но да се случи в момент, когато може и обстановката да е спокойна. Нагледахме се как се назначават генерали, какво се прави: единия човек казва на другия неговия човек да го върне неговия човек", посочи Борисов.

"Има при съседа война, не е времето за тези промени. Трябва да се изчака да се успокои обстановката. Сега едни структури разбутвания на службите може да объркат много. Те работят, да, може би може да си надгради, но нека да се помисли технически. Промени сливания след като войната приключи", каза Пеевски.

"По отношение на службите целта на ПП-ДБ е да обединят образно казано да разбият по този начин службите, но тях това не ги интересува, за да могат до премахнат сегашните директори, да сложат послушен техен, за да може да си изпълнят поредната точка от плана", каза Цончо Ганев - депутат от ПГ на “Възраждане”.

Снимки: БТА

"Едно поредно прекрояване, което няма някакви мотиви освен обслужването на интереси от това да ги вземем от да не ги командва този, а онзи, да сме ние там, а да не са тези със сигурност не е мотив, който звучи рационално", коментира Ивайло Вълчев - депутат от ПГ на ИТН.

Стою Стоев: Оставката на ген. Атанасов е знак на протест, че реформата в службите зацикли

Комисията за контрол над службите за сигурност винаги е била председателствана на ротационен принцип. Сега след оттеглянето на Атанасов, Бойко Рашков застава начело на комисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов е трети на сингъл на тенис турнир от категория J200 на ITF в Египет
Иван Иванов е трети на сингъл на тенис турнир от категория J200 на ITF в Египет
Как децата в погранично село постигнаха по-добри резултати от средното ниво
Как децата в погранично село постигнаха по-добри резултати от средното ниво