НОВИНИ

Реформата в спецслужбите внесе раздор в партньорите в управлението

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:10, 20.09.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Реформата в спецслужбите внесе раздор в партньорите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Атанас Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол над службите. Така реагира той на отказа на ГЕРБ да подкрепят идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване в единна служба. От ПП-ДБ настояват поста да заеме Бойко Рашков.

Ген. Атанасов се оттегля от поста председател на комисията за контрол над службите

Новината, че Атанасов подава оставката като председател на Комисията за контрол на службите, съобщи председателят на парламента Росен Желязков, който прочете заявлението му. Атанасов отказа да обяви пред медиите защо се оттегля. Депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов определи решението като знак, че обещанията трябва да се спазват. Преди дни от изказване на Бойко Борисов стана ясно, че ГЕРБ не биха подкрепили идеята за сливане на двете структури на спецслужбите - военното и цивилното разузнаване.

"Защото от ГЕРБ и Бойко Борисов беше поет ангажимент за реформа, който бе оттеглен, това за нас е проблем, защото обещанията се дават ,за да се спазват. С тези си действия ГЕРБ оставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев. Председателството ще поеме Бойко Рашков", каза Йордан Иванов от ПГ на ПП-ДБ.

Кирил Петков заяви, че реформа в службите трябва да има.

"Службите са една друга тема, по която ние отдавна сме казвали, че реформата трябва да продължи там с големи стъпки, защото реформата не е започнала", заяви той.

И ДПС не биха подкрепили сливане на службите, каза Делян Пеевски и отговори може ли това да се отрази на управлението.

Как да се нарече управляващото мнозинство и каква е ролята на ДПС в некоалицията, лидерите на трите формации днес отново добавиха нюанси.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Можем да го наричаме сглобка, може механизъм, може некоалиция. Нито аз съм в коалиция с ПП-ДБ, нито с ДПС, но след 5-те избора се събрахме и решихме, те да управляват. Само че с толкова малко депутати не могат да се направят никакви реформи. Затова към този сглобка - тази грозна дума, към тази некоалиция се прибавят, колегите от ДПС, за да направим Конституционните промени, съдебните реформи, където е необходимо по-голяма мнозинство."

Христо Иванов - ПГ на ПП-ДБ - ДПС: "Сами са дефинирали своята роля и казват че подкрепят определени политики, че са част от конституционно мнозинство. Без тяхното стабилизиращо участие по теми,свързани със сигурността,също щеше по- трудно да се справи правителството, но коалиция с ДПС няма."

Делян Пеевски - ПГ на ДПС: "Коалиция няма както виждате. , и Борисов ви е казал преди малко, те работят заедно по определени теми, ние ги подкрепяме също по определени теми. Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича г-н Иванов го е казал, и г-н Борисов. Всичко го правим, защото това е едно евроатлантическо правителството и това е правилното за България."

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС потвърдиха, че на 6 октомври конституционните промени ще влязат за обсъждане в пленарната зала. Между първо и второ четене ще се отразят препоръките на Венецианската комисия, както и приемливи предложения на експерти. От трите формации очакват декември промените да станат факт.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще домакинства на Босна и Херцеговина в Купа "Дейвис" догодина
България ще домакинства на Босна и Херцеговина в Купа "Дейвис" догодина
Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море
Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море