Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 20.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Няма присъствие на руски военни кораби в момента в българската икономическа зона в Черно море. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО. Към момента рискът за страната ни заради войната в Украйна не е повишен.

Няма юридически пречки руски военни кораби да минават през българската икономическа зона

Обявената опасна територия е обхващала три четвърти от икономическата ни зона.

"Ние засилихме наблюдението в тия морски пространства. След това се предприеха мерки в колективен формат, т.е. беше повдигнат въпроса на ниво НАТО за да получим подкрепа по отношение на ситуационната осведоменост. От тогава не сме наблюдавали навлизане на руски кораби наближаване в тази зона", обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Все още не е ясен произходът на дрона, намерен край Тюленово. Началникът на отбраната отговори и на критиките свързани с действията на екипите при обезвреждането му.

Рутина или "аматьорска работа": По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?

"Наистина кадрите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това че военнослужещите в една високорискова ситуация са се справили професионално и отговорно без последствия за екипа, без последствия за граждани или инфраструктурата. Хубаво е пушил, не е трябвало да влиза в кадър, а да обмисли да пуши като е обмислял ситуацията. Прави му чест, че отива с него който поема най-големия риск а не отива да се скрие зад камъка или да сложи защитно облекло", поясни още той.

Министерството на отбраната не е взело окончателно решение къде ще бъде изградена новата инфраструктура за военнослужещите от многонационалната бойна група. Според военни експерти от всички обследвани райони най-подходящ е този край Кабиле заради близостта му до полигон, летище, жп гара и морето. По предварителни разчети в новия военен обект ще са разположени между 1000 и 1500 души, с възможност за по-голям капацитет.

"Първото предназначение на тези сили които са в осемте страни от източния фланг на НАТО е да възпрат евентуален агресор така че той да не посмее да подеме агресия. Ако все пак реши да предприеме агресивни действия то всички ние да заедно да се отбраняваме , да гарантираме сигурността си и да съхраним териториалната си цялост и суверенитет", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него хората няма от какво да се притесняват заради новия военен обект. Изграждането на подобна инфраструктура може да се отрази благоприятно на социално-икономическото развитие на региона. Окончателното решение ще бъде представено и в Народното събрание.

Тагарев: Догодина финансирането за отбрана ще е не по-малко от 2% от БВП

Министърът и началникът на отбраната бяха в Сливен за откриване на реновираната сграда на инфекциозно отделение на военната болница в града и отбелязването на 100 годишнината от създаването на лечебното заведение.

Вижте повече във видеото

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформата в спецслужбите внесе раздор в партньорите в управлението
Реформата в спецслужбите внесе раздор в партньорите в управлението
Иван Проведел е четвъртият вратар с гол в Шампионска лига
Иван Проведел е четвъртият вратар с гол в Шампионска лига