НОВИНИ

Рутина или "аматьорска работа": По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:41, 19.09.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Сапьори без защитно облекло и униформен с цигара в близост до дрона бомба. Този кадър от Тюленово предизвика множество въпроси и недоумение. Оказва се, че екипът е от Военноморските сили и е унищожавал опасни боеприпаси и друг път.

От Министерството на отбраната отчетоха колко боеприпаса са обезвредили

Кадрите с обезвреждането на боеприпас, прикрепен към дрон, изплувал на скалите в Тюленово, предизвикаха вълна от коментари. На първо място - спазени ли са правилата за безопасност. Според инженер Александър Лачев, който е бивш сапьор, намереният снаряд не е толкова страшен сам по себе си. Но начинът, по който е отработен сигналът, буди недоумение и са налице сериозни пропуски.

МВР отговори: Пуши ли цигара полицай до дрона в Тюленово

"Най-елементарното нещо. Влизаш във вода. Няма една спасителна жилетка, елементарно нещо", каза Лачев.

Според бившия сапьор подобна задача не изисква тежко защитно облекло, но това не означава, че не трябва да има на терен поне спасителна жилетка, неопрен и подходящи обувки, които да не се плъзгат по камъните.

Рибари в Тюленово и друг път са намирали паднали дронове в морето

"Нямам представа какво е облеклото на този човек с потника, който се опитваше нещо да прави, аматьорска работа. Ами ако беше бутнал дрона, да се обърне този снаряд, да удари капсулата в скалата... Щеше да взриви себе си, всички сеирджии наоколо. Аз какво бих направил - аз бих отделил снаряда, бих го поставил в един чувал с пясък и ако е възможно с лебедка от брега", обясни Александър Лачев.

Тежкото защитно облекло на сапьора се състои от няколко компонента и има за цел да предпазва от въздействието на ударната вълна и осколките. То включва защитни панели, които покриват цялото тяло, освен това вътрешен костюм осигуряващ химическа защита, защитна каска с комплект визьори. Най-често на терен се влиза по този начин, когато става въпрос за самоделно взривно устройство.

"Когато не се знае какъв е боеприпасът и не знаем какво е взривното вещество и какво може да последва тогава защитата трябва да е най-голяма. Тогава военните и експертите на запад са измислили даже роботи. С обикновени дрехи, с камуфлажно облекло войниците пренасят тези снаряди, работниците в заводите ги пренасят спокойно. Тези снаряди се транспортират в едни дървени рамкови касети, които предпазват само детонатора да не се взриви", каза още бившият сапьор.

Война на дронове: Руски или украински е откритият у нас дрон?

Изпитанията показват, че тежкото защитно облекло може да осигури надеждна защита срещу ударна вълна при взривяване на заряд, симулиращ мина с 240 грама тротилов еквивалент от разстояние половин метър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков пред земеделците: Няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна в близкия период
Денков пред земеделците: Няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна в близкия период
Искра Михайлова: Исканията на протестиращите миньори и енергетици са много ясни
Искра Михайлова: Исканията на протестиращите миньори и енергетици са много ясни