НОВИНИ

Рибари в Тюленово и друг път са намирали паднали дронове в морето

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 19.09.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Министерство на отбраната
Слушай новината

Хората от Тюленово твърдят, че и преди са намирали в морето подобни обекти като дрона, обезвреден вчера. Те се страхуват от зачестилите случаи и искат засилване на наблюдението. Експерти успокоят, че от 2011 г. действа система за наблюдение на морето и твърдят, че дронът е бил обезвреден, като са спазени всички изисквания за безопасното му унищожаване на вода.

Според рибари в Тюленово, намирането на обекти с военно предназначение в морето не е необичано за тях след началото на войната.

Милен Димов, рибар: "Намирането на такива предмети и от преди не е нещо непознато за рибарите от Северното Черноморие. Просто вчерашния случай беше малко по особен, че боеприпасът беше изхвърлен директно на лодкостоянката в място където има сгради, туристически обекти. Самото село е тук. Иначе сме намирали и други предмети, виждали сме ги. Те са били навътре в морето. Подавали сме сигнали, неутрализирали са ги."

Дрон с предполагаема бомба е открит край Тюленово

Кметът на Шабла Мариян Жечев призова военните за по-активно разузнаване на акваторията по море и въздух с оглед зачестилите атаки с дронове по дунавските пристанища на Украйна:

"Такива плаващи боеприпаси или останки могат да бъдат лесно открити или установени чрез и това е може би най-лесното чрез поглед от небето - хеликоптер, дрон или нещо подобно. Може би такива обходи на армията, когато е добро времето и има видимост, трябва да се случват и да бъдат чести, защото виждаме какво се случва. Само вчера излезе, че в района на Южна Украйна над Измаил са свалени над 20 и няколко броя такива съоръжения. Това означава, че при нас ще имаме така ситуации неминуемо.

Кметът на Шабла за намерения дрон: Неминуемо ще имаме още такива ситуации

Според експерти по взривове дронът е бил обезвреден професионално, а по повод упреците, че екипът не е бил със защитно облекло обясниха, че водолазните противоминни групи не се нуждаят от такова.

"Опасно беше и унищожаването. Това е друго нещо. Сега той бил по потник, другият бил пушил и на мен не ми харесва тази ситуация. Все пак това са водолази. Военните с черни униформи - това не са полицаи, това са водолази. Те даже нямат бронежилетки. Те унищожават под водата", каза Валентин Радев - експерт по взривове.

МВР отговори: Пуши ли цигара полицай до дрона в Тюленово

От 2011 година ВМС разполага с необходимите радари за засичане на обекти в морето.

"2011 г. се прие една система - казва се Екран за наблюдение на морето. Тя е за брегова защита, за контрол на корабоплаването с локатори. Пет има такива поставени и те следят повърхността на морето и знаят всяко едно плавателно средство къде се движи", обясни още Валентин Радев - експерт по взривове.

Валентин Радев: България не е била цел на бойния дрон в Тюленово

От военното министерство съобщиха, че през тази година ВМС са получили 19 сигнала за предмети в морето, като са открити и унищожени 2 дрейфащи мини и 8 опасни боеприпаса.

От Министерството на отбраната отчетоха колко боеприпаса са обезвредили

По темата работиха: Николай Минков, Мариана Малева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън пред ООН: САЩ се стремят към по-сигурен и по-справедлив свят за всички хора
Байдън пред ООН: САЩ се стремят към по-сигурен и по-справедлив свят за всички хора
Томас Тухел и Хари Кейн очакват труден двубой срещу Манчестър Юнайтед
Томас Тухел и Хари Кейн очакват труден двубой срещу Манчестър Юнайтед