НОВИНИ

От Министерството на отбраната отчетоха колко боеприпаса са обезвредили

денков видим първо откъде дошъл дронът
bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 18.09.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

127 боеприпаса от различен тип и калибър са унищожени от специализирани формирования на Българската армия през първите седем месеца на 2023 година, съобщиха от Министерството на отбраната.

Спазени са всички протоколи при взривяването на дрона край Тюленово, заяви Тагарев

„Такъв тип събития се случват ежеседмично, дори и по-често. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които реагират според ясни и установени протоколи при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят от 18 септември е точно такъв. Опитите за всяване на паника сред населението по този повод са недопустими“, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод на обезвреждането на 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас, прикрепен към части от дрон, открит в морски води край Тюленово.

Война на дронове: Руски или украински е откритият у нас дрон?

"Откриването и обезвреждането на невзривени боеприпаси е рутинна дейност на Българската армия, ръководена от военни експерти. По правило, министърът на отбраната получава информация след приключване на съответното мероприятие. Така например, според публичните ежегодни доклади за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, през 2020 г. на територията на страната са разузнати, транспортирани и унищожени общо 392 невзривени боеприпаса от различен тип и калибър, през 2021 г. - 145 невзривени боеприпаса, а през 2022 г. техният брой е 194. За първите седем месеца на настоящата година са изпълнени 34 мероприятия, при които са унищожени 127 боеприпаса с участието на 161 военнослужещи и 68 единици техника. При обезвреждането на невзривените боеприпаси сапьорите използват защитно облекло, а водолазите – неопренови костюми", информираха от Министерството на отбраната.

Йотова: Министърът на отбраната не даде задоволителни отговори за дрона

От ведомството призоваха медиите и гражданите "да не се поддават на пропагандни внушения, които чрез уронване на престижа на Българската армия целят да всеят страх сред населението и се използват за нагнетяване на политическата обстановка в предизборна среда".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Хърватия борят инфлацията с ограничаване на цените на 30 храни
В Хърватия борят инфлацията с ограничаване на цените на 30 храни
Йотова: Министърът на отбраната не даде задоволителни отговори за дрона
Йотова: Министърът на отбраната не даде задоволителни отговори за дрона