НОВИНИ

Война на дронове: Руски или украински е откритият у нас дрон?

Александър Марков
от Александър Марков
18:07, 18.09.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Останките от дрон, намерени край Тюленово, са от дрон, използван във войната в Украйна, според експерти. Ясен е и типът боеприпас, който е носил: 82-милиметров осколъчно-фугасен боеприпас.

Дрон с предполагаема бомба е открит край Тюленово

Основният въпрос е дронът украински или руски. Във войната на дронове в Украйна руснаците използват масово дронове иранско производство "Шахед 136".

Специализиран екип от ВМС унищожи открития край Тюленово боеприпас

Украинската армия използва западни, турски и дронове местно производство. Най-разпространения е турският "Байрактар". Според авиоексперта Димитър Ставрев, останките от дрона сочат, че моделът наподобява украински боен дрон.

"На мен ми прилича на украински дрон UJ-22 Airborn. Това е украинска компания, която произвежда дронове и ги предоставя на Въоръжените сили на Украйна за бойните действия", каза авиоекспертът Димитър Ставрев.

Разпереността на крилете, начинът на прикрепване на мината и самият снаряд, според Ставрев, сочат прилики с украинския модел безпилотни апарати.

"Това е 82-мм осколъчно-фугасна мина, тя е прикрепена към т.н. костален способ, т.е. страничният способ към дрона. Дронът има два режима на управление - едното е директно, когато обсегът му е около 100 км., при което при откриването чрез камера на борда на дрона на обект, който си заслужава да бъде атакуван, тя се пуска механично над обекта", обясни авиоекспертът.

Другият начин на управление на дрона е по джипиес координати с обсег от 800 км., като се разчита при самото падане на дрона да се задейства мината.

"От този тип обикновено атакуват обекти в Крим", каза Ставрев.

Спазени са всички протоколи при взривяването на дрона край Тюленово, заяви Тагарев

Руснаците използват основно дрон "Геран 2", или другото име на "Шахед 136", който няма такава конструкция. Според експертите, дронът е свален и изхвърлен от морските течения на българското крайбрежие.

"При положение, че има корозия върху метала, това е метал, какъвто и да е той, който не е предназначен да действа в морска, в агресивна, солена среда. Т.е. това не е морско оръжие. Най-вероятно е паднал дронът далеч и вълните са го довлекли до нас", коментира кап. I ранг о.з. Васил Данов от Атлантически съвет.

Борисов: Тагарев да бъде по-подготвен, когато излиза и коментира важни теми

Според експертите, България не разполага с възможности да засече нисколетящи дронове.

"Височината не е голяма и това затруднява радиолокационните станции, които, ако нямат сигнал предварителна насоченост, да имат информация нещо идва отнякъде, нещо подобно на дрон, безпилотно средство да го следят и да го захванат изобщо", каза Валентин Радев, експерт по боеприпаси.

"Да си спомним само случая с майор Терзиев, тогава той беше следен с радари от Балчик, които в Шабла не виждаха нищо под 1800 м. Тия дронове летят на 100 м. над повърхността", посочи авиоекспертът Димитър Ставрев.

Че не сме засекли дрона, обясни и военният министър.

"Определено той не е регистриран от радиолокационни станции, както казах, не знаем кога и как се е появил, дали е паднал във водата и да е дошъл, или по някакъв друг начин, но това са трудни цели за стандартната система за ПВО, радиолокационни системи, тъй като говорим за летателен апарат с много малка площ, вероятно на ниска височина", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Тагарев да си подаде оставката, призова Нинова

И руснаците, и украинците използват и доста по-малки дронове, квадракоптери и други за наблюдение и бойни мисии.

"Това е войната на дроновете, така да я наречем. Дроновете стават консумативи като патроните. Те се използват с хиляди на ден. За непосредтвени удари по противниковата отбрана", каза Димитър Ставрев.

След ударите по украинските дунавски и черноморски пристанища войната е все по-близо до Румъния и България.

"Ние няма защо да си мислим, че тая война ще ни заобиколи по някакъв начин. Да, има си рискове за България", заяви министър Тагарев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само 15% от целите на ООН за устойчиво развитие ще бъдат изпълнени до 2030 г., каза Радев в Ню Йорк
Само 15% от целите на ООН за устойчиво развитие ще бъдат изпълнени до 2030 г., каза Радев в Ню Йорк
Пламен Константинов: Не трябва да мислим за резултати, трябва да израснем най-много в сервиса
Пламен Константинов: Не трябва да мислим за резултати, трябва да израснем най-много в сервиса