Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Земеделците протестираха на 45 точки в страната заради отпадналата забрана за украинското зърно (ОБЗОР)

от Екип на "По света и у нас"
17:54, 18.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Националният протест на земеделските производители блокира 45 точки в страната на ключови места като гранични пунктове и големи пътища. Утре протестите ще бъдат пред МС в София. Протестиращите са недоволни от отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Премиерът Николай Денков коментира, че до протестите се е стигнало заради противоречия между различни селскостопански производители.

Илия Проданов: Протестите на земеделците не са лобизъм, а борба за оцеляване

Недоволни от вдигнатото ембаргото на селскостопанска продукция от Украйна, зърнопроизводители и земеделци от цялата страна излязоха на протести. Те искат забраната за зърно, сухо мляко, млечни продукти, зеленчуци и плодове да продължи и коментираха думите на премиера, че са терористи.

Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести

"Да, ей там ми е оръжието. Ей къде е, ей там. Това е срамота!", каза зърнопроизводител.

"Не може да наречеш стотици хиляди хора, които са ангажирани в целия сектор да ги наречеш терористи. Те хората с майбасите ги няма тук, те са единици и пак са хора на властта. Но те не са тук, не са засегнати от това, те си въртят търговията със зърнените продукти", посочи друг представител от бранша.

В Благоевград се стигна до напрежение след като полицията възпрепятства протестиращите да блокират главен път Е-79, въпреки, че предварително са уведомили властите. Други се оплакаха, че тракторите им не са били пуснати да се включат в протеста.

"Тракторите останаха на място, въобще не ги допуснаха до протеста", коментира Юлия Коюнджийска, организатор на протеста за Благоевград.

Протестиращите във Велико Търново се оплакват, че са спирани за пълна проверка на земеделската им техника от служители на полицията. От АПИ заявиха, че ще бъдат съставени актове за незаконното затваряне на пътя.

"Тракторите са спрени за проверка по различни места, което за мен е саботаж", смята организатроът Цанко Цанев .

Отпускат 63 млн. за земеделците след отмяната на забраната за внос на украинско зърно

Протестиращи земеделски производители блокираха за час движението на пътя Пловдив - Хасково. 300 машини и стотици фермери преминаха през Пловдив и затрудниха трафика. На протеста в Монтана 200 машини спряха за минути движението по Е-79.

Във Видин земеделниците блокираха пътя към Дунав мост 2, за да защитят интересите си и да поискат диалог с правителството. Със затварянето на границата с Румъния се надяват и на международен отзвук.

Над 50 тежки машини на зърнопроизводители се включиха в протеста в Добричко. Освен връщане на забраната те иска рестрикции и за други стоки като сухото мляко, защото по думите им "съсипва" българското млекопроизводство.

“Загубите на животновъдите са изключителни големи, тъй като преработвателите започват да внасят сухо мляко и отказват да работят със свежо такова", каза животновъдът Галин Великов.

Зърнопроизводителите обясняват, че те ще могат да осигурят нужното количество слънчоглед и за преработвателите и затова няма нужда от украинския внос.

"В България тази година, благодарение на преходния запас, който има, ще има слънчоглед, който е в рамките на 2,4 милиона тона. Максимално преработвания обем от тях до сега е бил 3 милиона тона. Тоест те имат в момента достатъчно количество слънчоглед, за да работят”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите.

Според премиера до протестите се стига заради различните интереси между отделните браншове в сектора,а проблемът с украинския внос е решен.

Премиерът за зърнопроизводителите: Протестът е с искания, които не могат да бъдат решени

"Има разнобой между зърнопроизводители, животновъди производители на пловоде и зелечнуци и също така с някои друго производства защото техните интереси са разнопосочни. Ние имаме наши интереси и тези интереси са да пазим родните производители, но да не налагаме излишни забрани", каза Николай Денков.

Днес Земеделският министър покани зърнопроизводителите на среща, за да определятзаедно точно какви количества зърно са допустими за внос от Украйна у нас. Утре протестите ще се пренесат в столицата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пламен Константинов: Не трябва да мислим за резултати, трябва да израснем най-много в сервиса
Пламен Константинов: Не трябва да мислим за резултати, трябва да израснем най-много в сервиса
Пеп Гуардиола: Не сме направили нищо специално с една Шампионска лига, но сме много горди
Пеп Гуардиола: Не сме направили нищо специално с една Шампионска лига, но сме много горди