НОВИНИ

Франция забрани мюсолманските дрехи абая и камис в училищата

Религиозните символи отдавна предизвикват спорове в страната

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 18.09.2023
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Франция се обяви срещу религиозните символи в класните стаи. От тази учебна година се въвежда забрана в държавните училища за мюсюлманските традиционни облекла за мъже и жени - абая и камис, наподобяващи широки роби. Мотивът е, че публичното демонстриране на вероизповедание няма място в училище. Някои мюсюлмани приеха решението като проява на дискриминация, а мнозина се противопоставиха чрез протести и демонстрации.

Противоречия във Франция - какво трябва и какво не трябва да бъде забранено в името на отстояването на светското образование. Новите разпоредби разгневиха петмилионната мюсюлманска общност в страната. Според тях дрехите са традиционни, а не религиозни и не е редно да бъдат забранени в училище. През 2004 г. влезе в сила закон, който забранява явните прояви на религиозна принадлежност в училищата, а от 2010 г. - забрана за покриване на цялото лице на обществени места. Дали това е проява на посегателство срещу личната свобода или мерки за равенство между французите?

"Френските училища са подложени на постоянни изпитания. През последните месеци има значително увеличение на атаките срещу светския модел, особено с носенето на религиозни облекла като абая и камис, които се появиха или наложиха в определени учебни заведения. Училищата понякога са изправени пред удари, атаки и опити за дестабилизация, но ние трябва да ги блокираме и да останем единни. Абаята няма място в нашите училища, както и религиозните символи", каза Габриел Атал, министър на образованието на Франция, на 28.08.2023.

Франция забранява носенето на абая в училищата

Във френската република цари строго разделение на църквата и държавата, предназначено да насърчи равенството за всички лични вярвания. Показването на религиозни символи отдавна е тема на спорове във Франция, която е дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа. Религиозните символи в държавните училища са строго забранени в страната от 19 век, като законите премахват всякакво влияние на католическата църква върху общественото образование. Френските държавни училища не позволяват носенето и на други религиозни знаци като големи кръстове или еврейски кипи. Мнозина обаче определят новата забрана като "ислямофобска политика" и това предизвика смесени реакции в Париж.

"Мисля, че целта на правителството е да започне нов спор, който ще възмути цялото френско общество и това наистина е жалко, тъй като хората не са напълно наясно с проблема, но те ще искат да гледат негативно на тези млади жени, въпреки че абаите са юношеска форма на изразяване, която няма последствия. Мюсюлманите отново ще се почувстват стигматизирани", коментира Агнес Де Фео, социолог.

Част от френската общественост смята, че мерките разсейват хората от редица по-важни проблеми, пред които са изправени училищата - като липсата на учители или тормоза в класните стаи. Мюсюлманската общност определя забраната като обидна. Създаването на закона през 2004 г., забраняващ проявите на религиозна принадлежност в училище, подтикна създаването на много частни училища. Те приемат ученици, които са прекъснали образованието си заради новите правила.

"Абаята не е религиозен символ. Сякаш носиш рокля, но тази рокля си има име. Все едно носиш рокля с щампи на цветя. Тя е като всяко друго облекло", каза Дженат, ученичка.

Асоциацията за защита на правата на мюсюлманите подаде жалба срещу новите забрани, но бе официално отхвърлена от Френския държавен съвет. Аргументът е, че носенето на този вид традиционно облекло има религиозен подтекст и е в разрез със закона.

Текст: Ния Прелджич

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньор и националките при девойките спечелиха 3х3 турнира в София
Миньор и националките при девойките спечелиха 3х3 турнира в София
Димитрис Итудис вече не е селекционер на гръцкия национален отбор по баскетбол
Димитрис Итудис вече не е селекционер на гръцкия национален отбор по баскетбол