НОВИНИ

Специализиран екип от ВМС унищожи открития край Тюленово боеприпас

bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 18.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Стряскаща находка на пристана в Тюленово предизвика сериозно напрежение днес. Оказа се, че откритият дрон-бомба, заседнал в морските скали до брега е бил засечен още снощи, от местен хотелиер, само че е обезвреден чак днес. Военноморският екип, пристигнал на място извърши контролирано взривяване на устройството, след като е преценено, че заради увреденото му състояние преместването му е невъзможно.

Война на дронове: Руски или украински е откритият у нас дрон?

Все още обаче въпросите около военния обект са повече от отговорите - руски или украински е, прелетял или доплавал е до българския бряг и възможно ли е да бъде засечен от нашите системи за сигурност.

Дълго време в Тюленово хората бяха притеснени, но обстановката се успокои след обезвреждането на дрона. Известно притеснение все още има сред рибарите, които днес не успяха да излязат в морето, не само заради силното вълнение, но и поради факта, че дронът беше открит до една от лодкостоянките им. Няма причина за притеснение, че дронът е обезвреден 13 часа по-късно , обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той каза, че Българската армия поддържа капацитет и екипи, които могат да реагират при откриването на невзривени боеприпаси.

Снощи Радослав Русев вижда от терасата на хотела си предмет на брега на морето. Разбира, че това е дрон с невзривен боеприпас и веднага сигнализирал на телефон 112. Първоначално не му повярвали, приели обаждането за лоша шега.

"Реакцията на дежурния не беше ОК, но, може би, поради късния час и странни сигнали от време на време, тяхната работа предполага фалшиви обаждания", каза Русев пред БНТ.

След приемането на сигнала, хората в Тюленово очаквали бърза реакция от страна на държавата.

"Вече около 10-11 часа очакваме някои сапьор да се наспи, предполагам, за да се случи нещо. 21.40 ч. е подаден сигналът на 112, до момента кой знае каква реакция няма, освен че пътят към залива "Тюленово" е затворен".

Още снощи са предприети всички необходими мерки за сигурността на хората в Тюленово, твърди кметът на община Шабла.

"Като се получи информацията, след по-малко от 30 минути беше отцепен районът, което е най – важното да се случи в една такава ситуация, да няма пряка опасност, след взривяване да пострадат някои случайни граждани", каз Мариян Жеков – кмет на Община Шабла.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че специализираният отряд за обезвреждане на боеприпаси към Военноморските сили е изпратен едва на другия ден след оценка на риска.

"Няма нужда да се действа през нощта, защото това само ще доведе до риск за екипа, който действа в случая, и действаме в светлата част на деня", коментира Тагарев.

Спазени са всички протоколи при взривяването на дрона край Тюленово, заяви Тагарев

Хората, намиращи се в района, където беше намерен дронът, бяха предупредени да напуснат зоната. Точно в 11 часа боеприпасът беше взривен от специализиран отряд на Военноморските сили.

По информация на Военноморските сили взривното устройство, прикрепено към дрона, е 82-милиметров минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Все още не е ясно дали летателното средство е руско или украинско, каза министър Тагарев, и подчерта, че войната в Украйна неизбежно води към рискове за националната ни сигурност.

МВР отговори: Пуши ли цигара полицай до дрона в Тюленово

Според министър-председателя Николай Денков, едва след анализа на експертите ще се направи оценка на риска за страната ни.

"Трябва да видим първо откъде е дошъл дронът, ако той паднал някъде навътре в морето и след това е бил изхвърлен на брега, очевидно няма. Ако се окаже, че е прелетял близо до нашите брегове, очевидно това създава определени рискове".

Дронът не е регистриран от нашите радиолокационни станции, каза министър Тагарев, защото вероятно е летял на ниска височина, а това е трудна цел за системите на противовъздушната ни отбрана.

На въпрос дали ще бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност, министър-председателят Николай Денков заяви, че това е в правомощията на президента.

Вижте повече в репортажа на Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се раздели с треньорите Густаво Араголаса и Маурицио Миеле
Берое се раздели с треньорите Густаво Араголаса и Маурицио Миеле
Български соколари в Дните на румънския ловец (Снимки)
Български соколари в Дните на румънския ловец (Снимки)