НОВИНИ

Крум Зарков: Отпадането на мониторинга трябва да насърчи задълбочаването на реформите

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 18.09.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Отпадането на мониторинговия механизъм над България трябва да насърчи задълбочаването на реформите. Това заяви в "Денят започва" Крум Зарков, бивш служебен министър на правосъдието, сега секретар на президента по правни въпроси.

"Тази добра новина има практически измерения. Тя трябва да се използва от сегашното правителство по два начина - вътрешен и външен. Външният начин е да се използва като допълнителен аргумент за убеждаване на скептичните членки да ни допуснат в Шенген. Нидерландия твърде дълго се кри зад аргумента на този механизъм. Сега тази преграда падна. Вътрешната част е, че не трябва да се заблуждава никой, че Европейската комисия спи и това значи край на реформите. Напротив, това е акт, който трябва да насърчи задълбочаването на реформите."

Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства

Според бившия служебен министър на правосъдието обаче през последните 100 дни няма напредък в тази насока.

"Остава усещането, че правителството е заклещено, захванато в една много сложна сглобка. Заклещено между един дневен ред, който е негов и официален, разписан в управленска програма и един друг дневен ред, който въобще не е толкова виден, макар че го чухме и по записи и който ни води по манастирските магерници. И в това нещо се надявам правителството да успее, включително доц. Славов, на когото разчитам, да води кораба в правилната посока", коментира още Зарков.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Лион и Льо Авър завършиха при нулево равенство
Олимпик Лион и Льо Авър завършиха при нулево равенство
Сербезова за липсващите лекарства: Действията ми са законосъобразни
Сербезова за липсващите лекарства: Действията ми са законосъобразни