Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Земеделците излизат на национален протест

Обявени са блокади на 47 места в страната, вижте картата

от БНТ
06:08, 18.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделските производители излизат на национален протест, заради решението на парламента да не бъде продължена забраната за внос на зърно от Украйна.

Инициативният комитет настоява за забрана на вноса на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Денков към зърнопроизводителите: Готови сме да подновим диалога във всеки момент

Вчера на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков заяви, че правителството остава с протегната ръка към зърнопроизводителите и че е в готовност за диалог въпреки разногласията от последните дни.

Обявените блокади на протестиращите ще са на 47 места в страната, като началният им час е в 10.00 ч.

Обстановката на граничен пункт "Дунав мост" при Русе към момента е спокойна, но производители със земеделска техника се придвижват натам, за да блокират движението.

Земеделци се готвят да блокират и движението на пътния възел Петолъчката. В момента трактори са разположени край село Калояново, на главния път Бургас-София и са се запътили към Петолъчката.

"Трябва да има преговори с правителството, защото в противен случай ще има последващи действия, които на никого няма да му харесат. Поемаме протегнатата ръка за преговори, но това не означава, че ще се огънем, нито ще отстъпим по някоя точка от исканията ни", заяви зърнопроизводителят Георги Радев.

Производителите предупреждават, че украинското зърно е опасно, защото се пръска с пестициди и препарати, които не са разрешени в Европейския съюз.

"Ние участваме наравно със зърнопроизводителите в този протест. Омерзени сме от изказванията на властта, които ни зачеркват от картата на селскостопанския сектор", коментира Янка Попова, животновъд.

Протестите ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища. Във вторник протестите ще се преместят пред Министерски съвет в София. От Българския фермерски съюз призоваха за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Многохиляден протест в Ню Йорк заради климата
Многохиляден протест в Ню Йорк заради климата
Дрон с предполагаема бомба е открит край Тюленово
Дрон с предполагаема бомба е открит край Тюленово