НОВИНИ

Денков към зърнопроизводителите: Готови сме да подновим диалога във всеки момент

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 17.09.2023 (обновена)
Чете се за: 07:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Часове преди утрешния протест на зърнопроизводителите, премиерът Николай Денков заяви готовност за подновяване на диалога във всеки един момент. След вчерашната реплика, че с терористи не преговаря, министър-председателят днес заяви, че е готов да се извини на част от земеделците, но не на всички. Днес стана ясно, че от България се очаква да определи от кои стоки и какви количества бихме могли да приемем, за да не се пренасити пазарът.

На извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков заяви, че правителството остава с протегната ръка към зърнопроизводителите и че е в готовност за диалог въпреки развитията от последните дни.

Денков посочи, че са проведени не една и две срещи със зърнопроизводителите в Министерството на земеделието и храните относно освобождаването на вноса на зърно от Украйна. Заяви, че съгласно споразумението между ЕК и Украйна той два пъти се е чул с украинския премиер и са се договорили България да предостави списък с продукция, която да не залива българския пазар от Украйна. Очаква се да определим какви ще бъдат тези земеделски култури.

Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести

Ден след като сравни зърнопроизводителите с терористи, премиерът заяви, че уважава труда на всички производители на плодове, зеленчуци и мляко. А правителството е готово да работи с тях за решаване на проблемите, трупани в сектора с години.

"Ако някои от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи - те не са насочени към тях, аз съм готов да се извиня", каза Николай Денков, министър-председател.

На друга група земеделци обаче, премиерът няма намерение да се извинява:

"Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години, с които помощи от ЕС и бюджета те си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли, и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам. И моят призив към хората от аграрния сектор е през следващите дни е да решат в коя от тези две групи те искат да участват."

Денков посочи, че представители на протестиращите организации са участвали в пет срещи със земеделския министър относно развитието на сектора и че е имало диалог между тях и властта. Обясни, че Споразумението между ЕС и Украйна решава основният проблем на нашите зърнопроизводители:

"Два пъти лично разговарях с министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пресити пазарът и да не се създават проблеми за земеделските производители във всяка една държава. От нас се очаква да определим по кои стоки какви количества бихме могли да приемем."

снимки: БТА

Правителството ще приеме това решение след обсъждане с браншовите организации, обясни Денков. Допълни, че не са се допускали и няма да се допускат продукти от Украйна, вредни за здравето. От октомври миналата година до май тази агенцията по храните е проверила 500 пратки зърно от Украйна и в само една са установени нередности:

"Има и ще има стриктни проверки по всички показатели на стоките, които се внасят от Украйна, включително и тези, които изглеждат рискови от гледна точка на войната, която тече там."

Денков обясни, че вече е започнала работа по промяна на методиката, с която се разпределят субсидиите към земеделците:

"Целта е да имаме по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители, особено на тези, които произвеждат плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед. Няма да се учудя, ако част от активността, която ще видим утре и вдругиден, всъщност да е свързана с работата по тази методика."

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който вчера подаде оставка като съветник на земеделския министър, днес повтори, че не е редно премиерът да ги нарича "терористи":

"Тези думи не са единствени. Реториката последните два дни наистина е отвратителна от страна на управляващите, не им прави чест да водят такава реторика към целия земеделски сектор."

Илия Проданов е подал оставка като съветник на земеделския министър

На въпрос дали ще седнат на масата за преговори той отговори:

"Важното, което трябва да се отбележи е, че няма как да извършиш едно и също действие два пъти и да очакваш различен резултат. Видяхме, че решенията се взимат на ниво партиите, които в момента управляват, сглобка, коалиция или както там решим да ги наричаме, така че според нас евентуални срещи, които да родят разумен диалог трябва да са с участието на всички, които взимат решения."

За утре на 46 места в страната e обявено, че ще има протести с начален час 10:00 ч., които ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища. Във вторник протестите ще се преместят пред Министерския съвет в София.

От Българския фермерски съюз призоваха за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации:

"Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни."

От организацията имат пет искания към кабинета. Основните, от които са:

  • продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна;
  • изплащане до 30 септември на пълните компенсации за повишените разходи за производство вследствие войната в Украйна.

Позиция на аграрната камара след брифинга на премиера заради предстоящите фермерски протести

Вижте целия брифинг на премиера Николай Денков в Министерския съвет

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси остана само с един успех през кампанията след нулево реми срещу Борнемут
Челси остана само с един успех през кампанията след нулево реми срещу Борнемут
В София отново тръгват училищните автобусни линии У1 и У2
В София отново тръгват училищните автобусни линии У1 и У2