НОВИНИ

Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:00, 16.09.2023
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

Зърнопроизводителите излизат на протест в понеделник. Решението им беше потвърдено на съвещание днес следобед. Напрежението между тях и премиера расте. Въпреки че сравни държанието им с това на терористи, Николай Денков подаде ръка за преговори. Премиерът отправи критики към земеделското министерство, но заяви, че няма да иска оставката на министър Кирил Вътев. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува и земеделския, и икономическия министри, и призова правителството и зърнопроизводителите да седнат на масата за преговори.

Среща днес между премиера и зърнопроизводителите нямаше. Още снощи в предаването "Панорама" Денков заяви, че с официално писмо те са отказали да разговарят. Това, според него, ясно показва, че се търси конфронтация от тяхна страна, а протестите им изглеждат все по-политически.

снимки: БТА

Днес пред журналисти премиерът Николай Денков сравни държанието им с това на терористи:

"В последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това, ако не го направите, ние ще блокираме държавата, аз с терористи не преговарям. Аз очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество."

След медийните изяви на премиера от вчера и днес броят на желаещите да излязат на протест се увеличава, твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

"Това абсолютно не е допустимо министър-председател на републиката да говори по този начин за хора, които демократично изразяват правата си да протестират. Това изобщо не е допустимо. Да наречеш селскостопанския си сектор, който изработва 1/7 от БВП на страната терористи", каза Илия Проданов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Отпускат 63 млн. за земеделците след отмяната на забраната за внос на украинско зърно

От Асоциацията са поискали среща още преди 15 дни заради зърното от Украйна. Преди обаче Народното събрание да вземе решение забраната за внос да падне, премиерът не се е срещнал с никой от сектор "Селско стопанство", твърди Проданов:

"Вече след взетото решение и след обявените от нас протести да ни покани в МС, за да ни каже няколко думи, просто не намираме никакъв смисъл. Диалогът беше прекъснат от страна на МС първо."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова и двете страни да спрат с квалификациите и заканите. Той критикува и работата на министри от кабинета:

"Академик Денков е млад премиер. И във всички случаи на никой премиер протестите не са му приятното нещо. Но с времето се научаваш, че само с диалог се решават проблемите. Но тук за съжаление имаме слаб земеделски министър. До този момент не съм видял икономическия, защото тук пък правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари. Ние във всяка държава почти имаме търговски представители, които взимат заплати от държавата. Цялата верига на доставки да се проследи."

Борисов за зърнопроизводителите: Грешката на Денков е в квалификациите, имаме слаб земеделски министър

По думите на Борисов браншът е получил над 30 млрд. лв. дотации от Европейския съюз:

"Когато си получил такива пари от ЕК, не можеш да говориш, че ще събориш държавата и че си фалирал. Тук е тяхната грешка. Грешката на Денков е в квалификациите. И моят съвет към тях е да забравят лошите хвърлени думи. Да седнат на масата - ще им помогнем."

Денков определи сектора като един от най-успешните у нас:

"Земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени и миналата година, и тази година с 426 млн. лева допълнително във връзка с войната в Украйна, така че тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата."

Кирил Вътев: ЕК има последната дума за вдигане на забраната за внос на украинско зърно

Засега премиерът Николай Денков не смята да иска оставката на земеделския министър:

"Това, което виждам, е отново набор от натрупани проблеми, които той трябва да решава в изключително кратки срокове и в трудна среда като сегашната. Това, което спомена той е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това е вече негов проблем вътре в министерството."

От земеделското министерство заявиха за БНТ, че на този етап министър Вътев също не смята да подава оставката си и продължава да работи съгласно политиките на правителството. След провалената среща днес премиерът обеща, че ще има покана за следваща. Той е убеден, че проблемът може да бъде решен само по пътя на преговорите. Зърнопроизводителите обаче са скептични. От МВР са в пълна готовност за предстоящите протести. Вътрешният министър Калин Стоянов призова за стриктно спазване на правилата:

"Да не допускат условия и ситуации, при които може да ескалира напрежението и не на последно място да не ограничават свободно придвижване на българските граждани. Ще извадим необходимия ресурс, подготвили сме се за въпросното мероприятие, така че ще реагираме подобаващо."

Калин Стоянов: МВР се е подготвило за протестите на зърнопроизводителите

Протестите започват в понеделник в страната. Във вторник се местят пред МС в София, където зърнопроизводителите канят и премиера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев планира да засили атаките с дронове
Киев планира да засили атаките с дронове
Локомотив Сф срази Славия в столично дерби, тежък инцидент с Виктор Генев беляза мача
Локомотив Сф срази Славия в столично дерби, тежък инцидент с Виктор Генев беляза мача