НОВИНИ

Денков на панаира в Солун: Опитахме се да покажем лицето на България с високите технологии

Александър Марков
от Александър Марков
19:17, 16.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерите на България и Гърция Николай Денков и Кириакос Мицотакис закриват 87-ия Солунски международен търговски панаир, на който България беше почетна страна-гост. Над 60 компании от страната показаха високотехнологичното лице на България.

"Опитахме се да покажем новото лице на България с високите технологии. Подготовката беше много напрегната и за кратко време. Сега като виждам всички тези щандове, които представят чудесни фирми, всичко си е струвало като усилия. Имало е повече от 1000 бизнес срещи между компании. Това е много добра основа и за разговорите, които предстоят между правителствата на Гърция и България. Всичко си е струвало и България изглежда по съвременен, интересен и атрактивен начин за нашите съседи", подчерта Денков.

Премиерът заяви още, че предстои тристранна среща с Гърция и Румъния, в която основен акцент ще бъде изграждането на коридорите север-юг между трите държави.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

__________________________________________________________________________________________________

Ето такива високи технологии представят българските фирми на панаира. Машини като тази са най-иновативните разработки, с които разполагаме.

Станимир Начев, основател на компания за дронове: "Тя е предназначена за лазерно сканиране на големи обекти. Определено това събитие даде големи възможности на българския бизнес да се докосне до възможностите за сътрудничество с гръцки фирми."

Сред компаниите тук са иноватори, които произвеждат наносателити, карго дронове и соларни паркове.

Антония Узунова, компания за соларни паркове и панели: "Имахме тук една станция за зареждане на автомобили. И тя беше доста атрактивна и бяха доста шокирани, че една българска компания представлява и нещо подобно."

снимки: Александър Марков

Тренажорът на една от най-големите български компании за международен транспорт грабна вниманието на децата на панаира.

Персиана Игнатова, компания за международен транспорт: "Постоянно има деца при нас, тъй като привлича внимание. И с гръцкия бизнес - да. Трябва да има повече такива форуми, и то в чужбина, за да се привличат чужди инвеститори в България."

Сред компаниите на панаира са и такива, които ще осъществяват първите карго превози с дронове и евентуални строители на новите кораби на гръцката брегова охрана.

Владислав Караденчев, корабостроителна компания: "Населението, така да се каже, на Гърция, които бяха тук, реално се запознаха, че има българска компания, която строи кораби."

Радослав Петров, фирма за технологични решения: "Може би целевата група на панаира не е точно тази, с която искахме да се срещнем, но все пак е един нов пазар, на който можем да се покажем."

Стокооборотът между България и Гърция е близо 6 млрд. евро, а гръцките инвестиции у нас са 3 млрд. евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА стана първият финалист на приятелския баскетболен турнир в Пловдив
ЦСКА стана първият финалист на приятелския баскетболен турнир в Пловдив
Рамазан Рамазанов ще спори за бронз от световното по борба в Белград
Рамазан Рамазанов ще спори за бронз от световното по борба в Белград