НОВИНИ

Атанас Атанасов: Предстоятелят на руската църква в София е обявен за агент в Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 16.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на "ПП-ДБ" Атанас Атанасов заяви в студиото на предаването "Говори сега", че сектора за сигурност има нужда от много сериозна реформа и от създаването на единна разузнавателна служба.

"Изключително важно е да се промени начинът, по който работи тази служба ДАНС. Аз смятам, че ефективността е на много ниско критично ниво. Аз не съм доволен от работата на българското контраразузнаване по руска линия особено след започването на войната. Целта е да се създаде единен разузнавателен орган. От едно место тази функция на държавата да се управлява, но вътрешната автономия на военното разузнаване и на така нареченото политическо да бъда запазено. Тоест да бъдат запазени военните звания."

Той даде пример, че преди ден-два Северна Македония е изгонила трима руски дипломати и един руски свещеник. Свещеникът е предстоятелят на Московската патриаршия в София, каза още Атанас Атанасов и уточни, че фамилията на изгонения свещеник е Змеев.

Атанасов добави, че въпросният свещеник ходи в Северна Македония, за да осъществява функциите на руското разузнаване с цел да се внесе разкол в македонската църква.

"Малка Македония с нейните служби са установили, че руският свещеник, който живее в София и служи в Руската църква, се занимава с разузнаване в Македония и са го изгонили от там, а той 5 години живее в България. Питам българското контраразузнаване - нямат ли срам от това че този, който живее тук и в България развива разузнавателна дейност го изгониха от Македония, а той тук живее в комфорт", добави Атанасов.

Атанас Атанасов каза още, че "всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо".

По отношение на решението за падането на забраната за внос на украинско зърно Атанасов коментира, че много внимателно са обсъдили цялата ситуация и не са подходили безотговорно, тъй като тук стои въпросът за българския национален интерес.

"Аз смятам, че не само редовите граждани в България, но и зърнопроизводителите и търговците имат интерес от това войната да спре в Украйна. Разбирам, че те са си калкулирали някакви печалби, които искат да получат и сега може би няма да ги получат толкова големи. Но трябва да проявим и солидарност", обясни Атанасов.

Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести

Според него, правителството не може да се съгласи с всичките искания на фермерите.

"Разбирам, че премиерът е изнервен от цялата ситуация дали са терористи, има такъв израз, с тези, които поставят ултиматуми не се преговаря", поясни Атанас Атанасов.

По думите му, вносът на украински продукти подтиска инфлацията и задържа скока на цените.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамазан Рамазанов ще спори за бронз от световното по борба в Белград
Рамазан Рамазанов ще спори за бронз от световното по борба в Белград
Ким Чен-ун наблюдава бойна техника и театрално представление в Русия
Ким Чен-ун наблюдава бойна техника и театрално представление в Русия