НОВИНИ

СПЕЦИАЛНО: Проверка на БНТ за опасни сгради и незаконни постройки, от които се изливат отпадни води в язовир "Искър"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 17.09.2023
5301
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

Опасна сграда, която всеки момент може да падне в язовир "Искър" и септична яма, която е на метри от водоема и при дъжд прелива откри екип на "По света и у нас" в местността "Щъркелово гнездо". Двата имота са на две държавни дружества, собственост на Министерството на младежта и спорта. Въпреки издадено предписание опасната сграда да бъде обезопасена и премахната, то не е изпълнено вече две седмици след като срока за това е изтекъл.

В местността "Щъркелово гнездо", точно до язовир "Искър", са разположени двете бази по ветроходство, където през годините са подготвяни не е един и двама спортисти, прославяли България. Едната е собственост на "Академика 2011", а другата на "Сердика - спортни имоти". Днес и двете тънат в пълна разруха.

В базата на "Сердика спортни имоти", точно на брега на язовира, е разположена постройка, която навремето е била кафене. Тази сграда е готова да падне всеки момент директно в язовира. Изградена е от плоскости, които са канцерогенни, така че замърсяването е неизбежно.

В писмо до "По света и у нас" от район "Панчарево" ни информират, че за опасната сграда при тях има два сигнала. Направили са проверка и са установили, че тя се самосрутва, като процесът е силно изразен точно в частта, граничеща с водната площ на язовира. От районната администрация са дали на собственика - "Сердика спортни имоти" 14-дневен срок да обезопасят сградата и да предприемат действия по нейното премахване. Документите са връчени на дружеството на 17 август, а срокът е изтекъл на 1 септември. На 15 септември, очевидно още нищо не е направено. Опитът ни да открием изпълнителния директор на дружеството е неуспешен.


- Добър ден. Търся г-жа Левянска?

- Току що тръгна.

- А, до колко ѝ е работното време?

- Отиде до "Червено знаме". В една от залите нещо...

За сградата обаче ни отговарят от район "Панчарево".

"В случая нямаме официална информация за доброволно изпълнение на предписанието, затова съгласно разпоредбите, дадени в Закона за устройство на територията, следващата стъпка е районната администрация да образува процедура с цел издаване на заповед за премахване на тази опасна постройка", каза Елица Павлова, началник отдел "Контрол по строителството", район "Панчарево".

На наше запитване, изпратено до "Сердика спортни имоти" още в края на юли от дружеството признават, че имотът е в незадоволително състояние. Твърдят, че не функционира, но има пазач, който да не допуска външни лица. Зад опасната сграда е разположена каравана на частна фирма, която отдава под наем и продава лодки.

Първоначално поставената каравана се пристроява, достроява и надстроява, докато се получи един миникомплекс, в който спокойно да битува търговецът на лодки.

Достроени са дневна с две спални, оборудвани са две кухни, баня и две тоалетни. И видно отпадните води отиват не в канализацията, а към язовира. Попитали сме дружеството за този миникомплекс, но отговор няма.

"Сердика - спортни имоти": "Казва, че има мейл от Вас, на който ще ви отговори."

В другата част на имота край язовира има комплекс от самосрутващи се бунгала. Той е собственост на "Академика 2011".

Това е кухнята на имота, който според отговор на "Академика 2011" - това е държавно дружество е отдаден под наем срещу инвестиционно предложение, преди близо 2 години. Очевидно инвестиции няма.

От дружеството ни информират, че имотът е отдаден под наем за срок от 10 години. Не казват обаче кой е наемателят, нито какво е инвестиционното предложение. Не отговарят и на въпроса в какво състояние е имотът. Виждаме рушащи се бунгала, а остра миризма на мръсен канал ни отвежда до септична яма буквално на метри от язовира.

Тази септична яма, освен че е прогнила е и изцяло открита. При всеки дъжд тя прелива, очевидно в язовира. Следи има.

В работен ден и в работно време търсим изпълнителния директор на "Академика 2011".

- Добър ден. Търсим г-н Петър Петров.

- Няма го.

- Къде е?

- Не мога да ви кажа, той е изпълнителен директор.

- А какво е неговото работно време, защото в офиса в петък, 15 септември в 4 без 15 няма никой? А някой от Съвета на директорите?

- Не, няма ги. В момента не.

- Какви приходи има по договора за наем на базата на "Щъркелово гнездо"?

- Не мога това да ви кажа.

- Защо, вие сте счетоводство?

- Има си ред, по който да се даде информация?

- Добре, аз бях там, имам от Вас отговор, че сте го отдали под наем срещу инвестиционно предложение, обаче там не виждам една стотинка инвестиция да е направена, има включително отворена септична яма, която се излива в язовира, извинете...

- Аз ви казвам, че ще ви отговорим на второто писмо, което ни изпратихте в срок.

От "Басейнова дирекция" ни информират, че след сигнал от гражданин са се опитали да проверят имота, но не са успели, тъй като бил затворен с метални врати със синджири и катинари. От Министерството на околната среда и водите, като и от областната администрация на София пък ни съобщават, че са препратили нашия сигнал до редица други институции. Всички все още проверяват, вече повече от месец и половина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локо Пд мина през десет от Етър за осма поредна победа в Първа лига и се върна на върха в класирането
Локо Пд мина през десет от Етър за осма поредна победа в Първа лига и се върна на върха в класирането
Рамазан Рамазанов пред БНТ: Работихме много за този медал, исках да стигна до борба за златото
Рамазан Рамазанов пред БНТ: Работихме много за този медал, исках да стигна до борба за златото