НОВИНИ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се регистрираха в столичната ОИК (ОБЗОР)

Партиите, подкрепящи Ваня Григорова, подписаха коалиционно споразумение

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:00, 17.09.2023
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

ГЕРБ-СДС ще се явят заедно на изборите в София. Въпреки очакванията, че на празника на столицата те ще обявят кандидата си за кмет, от коалицията загатнаха, че това ще стане в следващите дни. "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" пък регистрираха коалицията "Обединени за София" с техния кандидат за кмет Васил Терзиев. Той обяви, че очаква да види основния си опонент - този на ГЕРБ-СДС.

Интригата - днес ли е денят Х, в който ще стане ясен кандидат на ГЕРБ за кмет на столицата започна от сутринта. В "Денят започва с Георги Любенов" кандидатът на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев, който се яви заедно Георги Илиев - кандидат за втори мандат на община "Слатина", заяви че чака с нетърпение да научи името на съперника си.

"Астрологията си казва думата, а и чакаме с нетърпение вече да влезем в истинската битка когато се обявят всичките кандидати, за да има истинска конкуренция на идеи", каза Васил Терзиев.

Васил Терзиев: Астрологията си казва думата, кандидатът на ГЕРБ няма значение

По обяд двете големи коалиции се регистрираха една след друга в Общинската избирателна комисия. Първи на "Московска" 33 пристигнаха от "Продължаваме Промяната - Демократична България", заедно с партньорите си в столицата - "Спаси София" и "Екипът на София".

"Нямаме търпение да изпълним обещанието ни да се явим обединени на тези избори. Всичките демократични, прогресивни хора да дадем тласък на града. Искам да използвам случая да поздравя всички столичани с празника. И да работим всички заедно за един по-хубав, по-модерен европейски град. Защото то зависи не само от нас, като политически представители, но и от всеки един от гражданите заедно", каза още Васил Терзиев.

Терзиев повтори, че чака да разбере кой ще бъде основния му опонент.

Васил Терзиев, кандидат за кмет на "Обединени за София": "След час може би ще разберем."

БНТ: Защо след час?

- Защото очакваме ГЕРБ да обявят техния кандидат. Разбрахме, че там това е базирано на астрологията, Така че очакваме да се наредят съвсем правилно планетите.

БНТ: Защо приемате, че ГЕРБ ще бъдат най-големия ваш опонент?

- Така показва социологията.

Васил Терзиев: Очакваме да се наредят съвсем правилно планетите, чакаме ГЕРБ

Само 20 минути по-късно за регистрация пристигнаха от ГЕРБ-СДС, но въпреки очакванията на всички, не обявиха своя кандидат.

Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС: "Кой е номиринан, ще разберем в рамките на няколко дни, моля за търпение."

Посочиха черти от профил му.

"Нашият кандидат, когато бъде канен за дебати, ще се явява за разлика от кандидата на ПП и ДБ. Нашият кандидат, който ще бъде обявен, когато бъде поканен в тв студия, няма да ходи под ръчичка с някой районен кмет, както се случи днес с техния кандидат. Той ще бъде подготвен, отговорен и с опита си, за да може да отговаря сам на важните въпроси, които предстоят", каза Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС представиха кандидатите си за районни кметове. Обявиха, че залагат на успешните кметове с опит и на нови лица, които идват от бизнеса и академичните среди.

"Управлението на града не е детска игра. София не е учебна кола и не можем да позволим 2 милиона българи да бъдат лашкани от една в друга посока по начин, по който учещите се в убечните коли правят. Това, което ви представяме е екип с опит, екип с отношение към града и най-важното с грижа към хората", каза още Георги Георгиев.

Георгиев: Коя ще бъде номинацията на ГЕРБ за кмет на София ще стане ясно до няколко дни

Ваня Григорова и определящи се като прогресивни леви сили, сред които БСП, "Левицата", "Атака" и "Неутрална България" подписаха споразумение за местна коалиция "БСП за България".

"Димитър Благоев и Георги Кирков са първите общински съветници на левицата. И те са отстоявали исканията и са защитавали интересите на гражданите от крайните квартали и на работниците. Това ще продължаваме да правим и сега, тъй като това е присъщо на левите и социалните организации и синдикалните такива", каза Ваня Григорова.

Екипът на Григорова ще залага на социалните политики в столицата:

"София се превръща в бранд, както се изказа един от кандидатите за кметове. За мен София не е бранд, за мен София е роден град. В този смисъл няма как да приемем, без реакция от наша страна, това че града се опозорява. Това, че всички публични услуги се дават на концесия."

снимки: БГНЕС

Григорова обяви още, че освен от политически партии и коалиции, кандидатурата ѝ ще бъде подкрепена и от граждански организации и синдикати.

БСП е в пълна готовност за предизборната кампания, ще подкрепи Ваня Григорова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски срази Черноморец в спора за третото място на приятелския баскетболен турнир в Пловдив
Левски срази Черноморец в спора за третото място на приятелския баскетболен турнир в Пловдив
Борис Георгиев заслужи бронз от Европейската купа по джудо в Сараево
Борис Георгиев заслужи бронз от Европейската купа по джудо в Сараево