НОВИНИ

След бедствието: Либия е изправена пред хуманитарна катастрофа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:33, 17.09.2023
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Кал, разруха и много болка - такава е ситуацията в Либия седмица след като бурята "Даниел" причини унищожителни наводнения. По данни на ООН над 11 хиляди са загиналите до момента, очаква се броят им значително да се увеличи, когато операциите по разчистване напреднат. 10 хиляди са безследно изчезнали. Общо 900 хиляди души са засегнати от бедствието. Разкъсваната от политическа криза заради враждуващите две правителства Либия, сега е изправена и пред хуманитарна катастрофа, а част от засегнатите от бедствието райони, може да се наложи трайно да бъдат напуснати от своите обитатели.

Молитва, отправена към бог. За откриване на оцелели, за облекчаване на болката. Тази група либийски спасители, няма много поводи за радост. За седмица открили едва шестима оцелели. До 9 септември в Дерна живеят 120 хиляди души. Ден по-късно стихията сравнява града със земята.

Либийските власти разследват срутването на язовирните стени след опустошителното наводнение

Хиляди загиват, хиляди са отнесени в морето, а телата им всеки ден изплуват на брега. Достъпът до Дерна е труден, пътуването от Бенгази - поне два часа по-дълго. Коли са натрупани една върху друга като детски играчки, някогашна покъщнина сега е купчина отломки на улицата. Носенето на маска е задължително. Смъртта се усеща във въздуха.

Абдул Уахаб Ал-Масри, жител на Дерна: "Това е един мъртъв, пуст град, тук вече няма капчица живот. Роден съм тук, прекарал съм целия си живот в Дерна. Сега мразя това място. Мразя това, в което се превърна. Нищо вече не ме задържа тук."

30 хиляди души са загубили дома си. Сред местните се чуват слухове, че е възможно всички жители на Дерна да получат нареждане да напуснат града. Оцелелите се връщат в домовете си, само за да видят, че от тях не е останало почти нищо.

Сателитни снимки показват мащаба на наводненията в Либия

Илхам и съпругът ѝ Хасан градили дома си с години, готвели сватбата на сина си. Сега всичко, за което са работили, е потънало в кал. Деня на наводнението описват с една дума - безсилие.

Илхам Ал-Тибяни, жителка на Дерна: "Видях смъртта с очите си, знаех, че семейството ми може да загине пред мен. Отчаяно се опитвах да се хвана за нещо и се молех на Господ само за едно - да спаси децата и мъжа ми."

снимки: БТА

Хасан Ал-Тибяни, жител на Дерна: "Когато водата се оттече, открихме телата на нашите съседи, приятели, близки. Трудно ми е да опиша какво е чувството в такъв момент."

Наводненията изправиха Либия пред хуманитарна катастрофа - болниците вече нямат нито свободни места, нито медикаменти. Жителите на засегнатите райони са без достъп до питейна вода, над 150 са случаите на отровени от замърсена вода деца. ООН вече успя да достави първата си пратка с хуманитарна помощ, която се очаква да бъде достатъчна за над 250 хиляди души.

150 деца са се натровили от замърсяване на водата след наводненията в Либия

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Вангелов ще се бори в репешажите за бронз и олимпийска квота на световното в Белград
Георги Вангелов ще се бори в репешажите за бронз и олимпийска квота на световното в Белград
Ивет Горанова триумфира на международен турнир в Будапеща
Ивет Горанова триумфира на международен турнир в Будапеща