ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Скок на цената на гроздето заради лошата реколта

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Заради лошата реколта от грозде тази година цените на винените сортове са се повишили с близо 20%. На пазара в Благоевград вече се предлагат различни видове бяло и червено грозде, а увеличението е с около 30 - 40 стотинки на килограм. Отказва ли цената българите от производството на домашно вино и ракия, провериха Станислава Христова и Феодор Сургов.

      Въпреки поскъпването на гроздето търсене на пазара в Благоевград има. Заради цената обаче хората купуват по-малки количества, казват търговци.

      "Основно се взима за едно бидонче около 200 кила, 200 - 220 килограма. Цената варира между 1,60 и 1,80 лв./кг, зависи от сорта. От Карнобат караме Совиньон блан, Шардоне, те са малко по-скъпи, около 2 лева са, с хубава захарност", обясни търговец.

      От години Павел Топалов си купува грозде, за да си направи вино и ракия за лична консумация. Разказва ни, че цената няма да го откаже от домашното производство и тази година.

      "Това е Мерло… Сега 120 кг и утре 120 кг Мускат отнел ще купя или Сандански мискет. Щом искаш, трябва да купиш, цената е без значение… Слаба е реколтата но трябва да има домашно, после и ракия стане", каза Павел Топалов.

      Домашното произведените алкохолни напитки според Павел имат своите предимства пред тези предлагани в търговската мрежа.

      "Това е истинско, няма химия. Как да идеш от винпрома да купиш, всичко е от спирт, не е истинско. Ти си правиш малки количества за собствена консумация, ракията излиза качествената, аз ракията я третирам след това с активен въглен, глицерин се слага, тя става мека, изчистена, няма танини, метили, естери."

      И без да пресмята колко пари ще му излезе една бутилка домашно вино или ракия, Павел е категоричен, че ще продължи традицията да си ги произвежда сам и за напред.

      Вижте повече във видеото

      Гледайте още теми от "Денят започва"

      Чуйте последните новини, където и да сте!
      Последвайте ни във Facebook и Instagram
      Следете и канала на БНТ в YouTube
      Вече може да ни гледате и в TikTok

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image