НОВИНИ

Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 15.09.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Като резултат от работата на много правителства - така председателят на НС Росен Желязков определи отпадането на мониторинговия механизъм на ЕК над България.

По време на своята официална визита в Грузия Желязков заяви, че България оценява напредъка на Грузия в осъществяването на реформи и е готова да предостави подкрепа за тези, които са свързани с европейската и евроатлантическата перспектива на страната.

Росен Желязков пристигна на посещение в Грузия

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че страната ни приветства усилията, които Грузия полага при изпълнението на дванадесетте препоръки, дадени й от Европейската комисия през 2022 г. и се надява през октомври 2023 г. кандидатурата й да бъде разглеждана отново заедно с тези на Украйна и Молдова.

"Да имаш добри съседи е късмет. Да имаш добри партньори е старание. Да имаш добри приятели е късметът, към който се стараем". Това написа председателят на Народното събрание Росен Желязков в почетната книга на грузинския парламент.

"Ние твърдо подкрепяме позицията за разширяване на ЕС и като приятели на Грузия ще подкрепяме всичките усилия, защото знаем, че това са усилия на обществото към стремежа за приобщаване към европейските ценности, но и стремежа към приобщаването за по-добро бъдеще на грузинската нация. А по отношение на стремежа за членство в Северно-Атлантическия пакт ние сме показали много ясно нашата категорична подкрепа и неслучайно България три пъти е посолство за контакт поетия на Грузия - НАТО", каза Желязков.

Той изтъкна, че страната ни твърдо споделя разбирането за ненарушимост на териреалната цялост на Грузия.

"И осъждаме окупацията на териториите, които разкъсват грузинската национална териториална снага. Убедени сме, че тази наша позиция и все по-релевантна на фона на войната в Украйна и твърдо ще се противопоставяме на всички опити за сепаратизъм и за нарушаване на тереториялната цялост", коментира председателят на парламента.

"Оценяваме високо подкрепата на България по пътя ни към ЕС. Благодаря за категоричното становище на България относно териториалния интегритет на Грузия", каза Шалва Папуашвили - председател на Парламента на Грузия.

Задочен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга

Развитието на Южния газов коридор е един от общите ни приоритети, подчерта Росен Желязков по време на срещата с грузинския премиер. Като резултат от много усилия - така Росен Желязков определи отпадането на мониторинговия механизъм на ЕК над България.

"Това е резултат от работата на много правителства и процеса започна отдавна . Още 2019г. беше ясно, че този механизъм е изпълнил своята роля, така че в момента ние имаме и формалното потвърждение за това", каза Желязков.

Ние ще продължим да пазим Шенгенските граници, посочи той.

"Нашето желание и нашите изпълнени критерии за членство и готовността ни за членство и затова, че ние полагаме огромни усилия за пазене на шенгенските граници ще срещнат вътрешно-политически аргументи и във Виена и в Амстердам, за съжаление, но от друга страна пък приветстваме и позицията на ЕК и ЕП", обясни председателят на парламента.

Той посети мисията за наблюдение на Европейския съюз и окупационната линия при село Одзиси. Росен Желязков отдаде почит с венец пред Паметника на загиналите за териториалната цялост на Грузия герои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев
Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев
Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове
Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове