НОВИНИ

Задочен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:50, 15.09.2023
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

Настояща и служебна власт влязоха в задочен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга.

Отпада мониторинговият механизъм на ЕК над България

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия КАТО безспорно една от най-добрите новини за България напоследък.

Илияна Йотова за прекратяването на мониторинга: Усилията на много български правителства се увенчаха с успех

"Усилията на много български правителства, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с успех",Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите "аргументи" на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген", написа тя във Фейсбук.

А настоящият секретер по правните въпроси на държавния глава и бивш правосъден служебен министър Крум Зарков изтъкна заслугите на служебните кабинети.

Зарков: С усилията на служебното правителство България реализира най-големия си успех

"Днешното решение на Европейската комисия е най-категоричното опровержение на твърдението, че с назначеното от президента Румен Радев служебно правитрество Българи се отдалечава от Европа."Оказа се, че точно обратното -именно с усилията на тези правителства България реализира най-големия си успех за 10 години назад. В днешното съобщение на ЕК е отбелязано, че работата е свършена през юни месец 2023 година", каза той.

Според премиера Николай Денков обаче настоящият редовен кабинет и внесените от него в парламента законопроекти са съществената причина за днешното решение на еврокомисията. Подчерта, че с прекратяването на механизма беше премахната още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение.

Денков за отпадането на мониторинга: ЕК разбра, че сме тръгнали по правия път

"Това е оценка за напредъка, който беше постигнат през последните месеци. Откакто заработи това Народно събрание бяха приети няколко важни законопроекта, чакани от много години и Европейската комисия ясно си дава сметка, че ние сме тръгнали по правия път", каза Денков.

По-рано днес в съвместно съобшщенвие до медиите вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на правосъдието Атанас Славов посочиха, че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание българската страна е успяла да осъществи цитирам-фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото. Темата комнетираха и депутатите.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС решението е още един аргумент, който ще използва България да убеди европейските институции да не спират страната ни заедно с Румъния към Шенген.

"Гордеем се с това, че отпадна, надявам се, че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген. Ние сме изпълнили всички изисквания за влизане в Шенген, това че отпада мониторингът, е още дна причина да влезем в Шенген", коментира тя.

Кирил Петков определи отпадането на мониторинга като огромна победа. И се обърна към премиерите на Австрия и Нидерландия:

Петков за отпадането на мониторинговия доклад: Денков и Габриел се представят като отбор

"Това е само стотният ден на това правителство и това е национален успех. Искам да кажа, че това нямаше да стане без нас и искам да кажа, че акад. Денков и Мария Габриел работиха заедно и това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство. На Марк Рюте и на Карл Нехамер - присъединете се към европейски консенсус, време е да подкрепите България да влезе в Шенген, и Румъния", каза Петков.

"Отпадането на механизма е важна новина за България и много добра новина за българския имидж. България започва полека да излиза от ролята на обичайния заподозрян като най-корумпирана страна. Това е голям успех, наионален. Той се дължи на това, че нашите партньори виждат, че България има политически елит", посочи Христо Иванов.

От третата по големнина партия в парламента бяха далеч по-песимистични.

"Възраждане": Да не се бият фанфари за падането на мониторинга

"Нищо не се е променило, тъй като България по никакъв начин не е станала по-суверенна държава, навярно и вие не сте го усетили, въпреки че се приеха редица законопроекти, точно за да падне този мониторинг. Всички те са под давлението на ЕК и ни създават права и задължения, които ни се диктуват отвън. Именно затова аз не считам, че отпадането на мониторинга трябва да се приеме с фанфари, овации и т.н.", каза Петър Петров от "Възраждане".

А според ДПС отпадането на механиозма е позитивен знак, но не са оптимисти зза приемането на България в Шенген през октомври.

Делян Пеевски определи отпадането на мониторинга като успех на кабинета

"Това е успех за правителството, за нас. Но най-важното сега е Шенген, след отпадането на това не виждаме никакви основания това да не се случи, защото това е важното з българите. След декември се надяваме да се случи, вече зависи и от всички действия на правителството, но основното е мигрантският натиск да се овладее, което зависи основно от МВР и да си свършат работата", каза Делян Пеевски.

От БСп не коментираха темата .

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове
Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове
Арда Кърджали безпроблемно спечели домакинството си на Ботев Враца
Арда Кърджали безпроблемно спечели домакинството си на Ботев Враца