НОВИНИ

Опасни спускания с велосипеди и системни инциденти по екстремно трасе

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 15.09.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнал за опасни спускания по екстремни трасета в Благоевград. Освен собствения си живот, колоездачи рискуват и живота на нищо неподозиращите планинари, има и много инциденти с блъснати туристи.

Между 10 и 15 годишни деца, от малки любители на високите скорости и адреналина, ежедневно се спускат с велосипеди по едно от най-екстремните трасета около Благоевград, известно като „Дъбрава“. Неопитните колоездачи са без екипировка и без придружител, което води до чести инциденти.

Трасетата са дълги около 3 километра в планински район и при инцидент е невъзможно линейка да достигне до пострадалия. Затова на сигналите се отзовават служители на Планинската спасителна служба в Благоевград.

"Наскоро имахме инцидент с паднало момче, което беше получило травма на ръката, увредена лакътна става. Няма успореден път, по който може да се достигне до всяка точка на трасето, така че трябва да се минава пеш или отгоре надолу или отдолу нагоре до пострадалия, след това на пострадалия да се обработят травмите и да се транспортира до линейката“, обясни Георги Ботев от Планинската спасителна служба в Благоевград.

Николай Атанасов от местния клуб по планинско колоездене разказа, че въпреки предупредителните табели, често му се налага да разубеждава деца, решили да се спускат по стръмната пътека с велосипеди.

„Пътеките се водят екстремни, но една пътека се кара екстремно с много знания и много внимателно. И пак преценяваш риска. Знаете децата, всеки следва следващото дете, което има екипировка. Тези, които нямат, и те искат да са като другите. И знаете има едно кой е по-по-най. И така се случват и белите“, посочи Николай Атанасов.

А за да стигнат до началото на трасето в село Дъбрава, децата се превозват с нерегламентиран транспорт, разказва Николай. Опитахме се да се свържем с един от шофьорите, които извършват превозите, но без успех.

„Изрично сме говорили с човека, който прави такива нерегламентирани извозвания, че най-малкото вози деца без някой, който да ги съпровожда по пътеките като голям човек, да ги съблюдава, да ги координира, да ги спира, и т. н. Представете си примерно 12, 13, 14 годишни деца пуснати по пътеките в брой от 4 до 8 деца какво се случва“, коментира Николай.

От общината в Благоевград отговориха, че не могат да контролират достъпа до пътеките, въпреки че участват в тяхното поддържане.

"Доколкото общината е предприела някакви действия, ние си поддържаме имота, но останалото си е отговорност на самите хора, които карат съответните колела, мотори или каквото и да е", каза Илко Стоянов, кмет на Община Благоевград.

"Трябва да се измисли някакво решение как да се случи това, кой да го направи, да се направи план за охрана, за достъп до тези трасета. Не може да отиват 2-3 момчета, 4-5 клас без надзор и да карат цял ден, да правят скокове и да рискуват. Това е екстремен спорт", коментира още Георги Ботев от Планинската спасителна служба в Благоевград.

От клуба по планинско колоездене се надяват достъпът до екстремните трасета да се контролира от общината, за да се предотвратят бъдещи инциденти.

Репортер: Аксения Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 декара гора е изпепелена край Аксаково
6 декара гора е изпепелена край Аксаково
Толсистемата в България ще стане съвместима с тази в европейските страни
Толсистемата в България ще стане съвместима с тази в европейските страни