НОВИНИ

Росица Матева, ЦИК: Процесът на подготовка на изборите тече нормално, в срок

bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 15.09.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Процесът на подготовка тече нормално, в срок. Централната избирателна комисия взема своите решения даже преди сроковете по хронограмата", заяви в "Денят започва" Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.

На 13 септември приключи срокът за подаване на документи за регистрация и на 13 беше срокът, в който ЦИК трябваше да регистрира всички партии и коалиции, които са подали документи за участие в тези избори.

"Бяха подали документи 65 партии и 9 коалиции. От тези 65 партии на една беше отказана регистрация още на 13 септември, защото липсваше един от документите - подписката от 2500 избиратели. На 14 септември, тъй като 12 от партиите бяха регистрирани при неприключила проверка на подписката, се оказа, че на още 6 партии не достигат подписите и ние взехме решение и заличихме регистрацията на тези 6 партии. Така че в момента регистрирани за участие в изборите са 58 партии и 9 коалиции", допълни Росица Матева.

По думите ѝ сега тези партии и коалиции се регистрират в ОИК, там където желаят да участват в изборите и да издигнат кандидати.

"Този срок изтича в понеделник, на 18 септември, до 17.00 ч. Всички партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК, трябва да се регистрират и в ОИК, за да могат след това да издигнат кандидатски листи. След изтичане на срока на 18 септември, до 26 септември всички регистрирани в ОИК партии и коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, могат да издигнат кандидатски листи, които също се регистрират в ОИК", добави Росица Матева.

Тя поясни, че цялата налична информация за изборите се намира на интернет страницата на ЦИК в рубрика "Местни избори".

"Вече е обявена обществената поръчка за логистиката и техническото обслужване на машинното гласуване, за транспорта на машините, а предстои да се обяви обществената поръчка за надграждане на софтуера за гласуване на изборите", обясни Росица Матева.

Тя уточни, че бюлетината за местните избори ще прилича на тази за народни представители, тъй като има преференции и кандидатски листи. А бюлетината за кметове ще прилича на бюлетината за президент, тъй като това са мажоритарни избори. Само в София в няколко кметства ще има 4 бюлетини, а навсякъде в страната ще бъдат по 3 бюлетини.

"Преброяването на машинните бюлетини ще се извършва ръчно от членовете на СИК, така както беше и на последните избори на 2 април. Така както ще се преброяват и хартиените бюлетини. Ще бъдат улеснени от това, че номерата и имената ще бъдат отпечатани с голям шрифт. Все още не сме приели протоколите като изборни книги, работим по въпроса", каза още Росица Матева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прелитащи ниско самолети стреснаха жителите на град Елена
Прелитащи ниско самолети стреснаха жителите на град Елена
Аоияма записа втори последователен успех в Токио
Аоияма записа втори последователен успех в Токио