НОВИНИ

Парламентът започна работа с поздрав към учениците, учителите и родителите

Партиите с декларации от парламентарната трибуна

Александър Марков
от Александър Марков
09:31, 15.09.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

С поздрав към учениците, учителите и родителите започна работа парламентът на 15 септември. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ-СДС поздрави учителите в България, които "със своята любов към учениците предават на своите възпитаници стремеж към знание и мъдрост" и пожела на първокласниците "да помнят, че са потомци на велики българи".

В декларация от ДПС посочиха, че образованието е национален приоритет за партията.

"За нас, ДПС, образованието в неговото мноогобразие, част от което е обучението и по майчин език, е основна ценност. Майчиният език пази корените и традициите, пази ценностите на отделните етнически групи в обществото. Езикът е средството, което ни пренася в света на другия. Наш обществен и национален дълг е да подготвим младите хора за професиите на бъдещето", заяви Дженал Топалова от ДПС.

От БСП напомниха, че УНИЦЕФ са посочили в последния си доклад, че в България има висок процент функционално неграмотни ученици. Според тях реформите в системата през годините са направили така, че ученикът е станал център на системата, но до такава степен, че съобразно принципът "парите следват ученика", на практика от тях зависи благосъстоянието на системата.

Старт на новата учебна година - над 57 000 първокласници влизат в класните стаи

"Не се случи олекотяването на учебното съдържание, ако изключим безумното осакатяване на изучаването на БЕЛ, което обаче трудно можем да наречем олекотяване, защото е идеологизирано изкривяване. Преместването на автори от един клас в друг на парче или безумната идея децата, чиито майчин език не е български да го изучават като чужд, обезсмисли труда на над 15 000 учители, над 3000 родители и още толкова ученици, които дадоха мнението си за учебните програми през 2022 година", допълни Ирена Анастасова от БСП.

Министърът на образованието: Пред тази учебна година има много предизвикателства

В отделна декларация лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му ще подкрепи протеста на зърнопроизводителите заради падането на забраната за внос на украинско зърно. Според него това решение обслужва САЩ и Украйна, както и няколко компании в България, които ще увеличат печалбата си. Социалистите напомниха за ролята на учителите и ръководствата на училищата за възпитанието на децата.

Парламентът започва първия учебен ден с контрол и въпроси към 12 министри.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов трябва да даде повече информация за почистването на коритата на р. Марица, Батовска и р. Девинска, както и за замърсяващи дейности на предприятия за изгаряне на стари автомобилни гуми край. Сланотрън, Видин.

Относно усвояването на средствата за възстановяване от щетите в селата от община Карлово, пострадали от наводненията през 2022 година, ще говори вътрешният министър Калин Стоянов.

За ниско прелитащи самолети над град Елена ще отговаря министърът на отбраната Тодор Тагарев, когото депутатите чакат, за да разясни намеренията на Министерството за изграждане на инфраструктура край Ямбол за Многонационалната бойна група, базирана в Ново село, както и за помощта за Украйна и какво ново би включила тя.

За изграждането на жп коридора Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе ще отговаря транспортният министър Георги Гвоздейков, а социалният Иван Шалапатова ще даде информация относно броя и привилегиите на украинските бежанци у нас.

Сред останалите министри, към които има въпроси, са правосъдният Атанас Славов, здравният Христо Хинков, земеделският Кирил Вътев, спортният Димитър Илиев, регионалният Андрей Цеков, на културата Кръстю Кръстев и образователният Галин Цоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Досъдебно производство за лека телесна повреда за мъжа, пребил и остригал приятелката си в Свищов
Досъдебно производство за лека телесна повреда за мъжа, пребил и остригал приятелката си в Свищов
Денков: 15 септември и 24 май са двата празника , които отличават България в целия свят
Денков: 15 септември и 24 май са двата празника , които отличават България в целия свят