НОВИНИ

Ангелов: Докладът на ДАНС ще покаже къде е заровен проблемът с липсващите лекарства

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 15.09.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Докладът на ДАНС ще покаже къде е заровен проблемът относно липсващите лекарства", заяви в "Денят започва" Костадин Ангелов от ГЕРБ, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. По думите му при тези заболявания и при липсата на тези лекарства съществува риск за живота и здравето на хората, което може да доведе до смърт.

В доклада се посочва, че направена промяна през 2022 г. в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти - СЕСПА, е разработена в интерес на търговците за сметка на българския пациент.

Омбудсманът алармира, че диабетици може да останат без лекарства

"В следствие на новия начин за изчисляване голяма част от лекарствените продукти, забранени за износ до март 2022 г., са отпаднали, в резултат на което е облагодетелстван частният търговски интерес за сметка на българския пациент. В тази връзка може да се счита, че нормативната уреда е разработена целенасочено в интерес на търговците и неосигурява ефективни възможности за противодействие и избягване на дефицит", обясни Ангелов.

По думите му по този начин, макар да е спазен законът, се улеснява износът на важни медикаменти към държави - членки на ЕС, и трети страни, с което се задълбочава дефицитът на определени медикаменти.

"Това води до облагодетелстване на незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на НЗОК", обясни Ангелов.

През юни 2023 г. съвместни проверки на ДАНС и Изпълнителната агенция по лекарствата са установили три дружества, които са извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък.

"Фирмите са обект на административно наказателни производства от страна на ИАЛ. Независимо от усилията за ограничаване на паралелната търговия с лекарства и недостига на медикаменти в страната продължават опитите на различни икономически субекти да се облагодетелстват, като оказват влияние върху решенията във фармацевтичния сектор, което ощетява българските пациенти и води до финансов риск пред бюджета за здравеопазване", цитира анализа на ДАНС Ангелов.

Сега предстои да бъде създадена подкомисия към комисията по здравеопазването в парламента, в която ще участват всички политически сили. "Българските граждани ще могат да подават сигнали за липсите на лекарства във всяка точка на държавата и да съобщават нерегламентирани практики на служебни лица", съобщи Костадин Ангелов.

Той увери още, че ще изпрати доклада на ДАНС в прокуратурата, която да провери дали описаното в него е "престъпление, ощетило българските пациенти".

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов: Победата е най-важна, не съм усетил напрежение в отношенията ми с Краев
Николай Костов: Победата е най-важна, не съм усетил напрежение в отношенията ми с Краев
След насилието над дете в детска градина - какви мерки предприемат в Благоевград
След насилието над дете в детска градина - какви мерки предприемат в Благоевград