НОВИНИ

Новата учебна година започна за над 700 000 български ученици

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:33, 15.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Новата учебна година започна за над 700 000 български ученици и над 70 000 учители. По традиция тя беше открита тържествено в над 2300 училища. Най-развълнувани днес бяха първокласниците, а новости ще има при седмокласниците. Те ще имат повече време за подготовка за изпитите. Просветният министър Галин Цоков пожела успешна нова година и би училищния звънец в изцяло обновеното столично 107-мо училище. Министър-председателят беше в Националната природо-математическа гимназия, където е учил, а президентът Румен Радев посети училището в село Кочан.

"По отношение на промяната на учебните програми и това, което виждаме в хода на общественото обсъждане е, че има много дискусионни спорни моменти дали и как да се случи определена промяна. Учебното съдържание е един от най-важните елементи на обучението и образованието и от тази гледна точка подхождаме изключително отговорно по отношение кое да бъде най-актуално и най-важно да остане в учебното съдържание в общообразователната подготовка", заяви образователният министър Галин Цоков.

Премиерът Николай Денков обеща повече пари за образование по различни програми. На учениците каза да вярват в себе си и учителите.

"15 септември и 24 май са двата празника, които отличават България в рамките на целия свят с това, че казват "Образованието, науката, културата - това е същността на България", заяви Денков.

Президентът откри учебната година в училището в село Кочан

Президентът Румен Радев откри учебната година в училището в село Кочан, което днес празнува 50-годишния си юбилей. Той поздрави директора на училището, че през годините то е възпитало хиляди родолюбци.

"Пожелавам на всички много здраве, много сили и вяра по трудния, но светъл път на познанието. Не се отказвайте пред трудностите, напротив - използвайте всяко препятствие, за да го превръщате в трамплин за вашия следващ успех", каза държавният глава.

Парламентът започна работа с поздрав към учениците, учителите и родителите

Вижте повече във видеото

Денков: 15 септември и 24 май са двата празника , които отличават България в целия свят

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов и Алекс Лазаров очакват с нетърпение сблъсъка с Казахстан за Купа "Дейвис"
Димитър Кузманов и Алекс Лазаров очакват с нетърпение сблъсъка с Казахстан за Купа "Дейвис"
ЦСКА с благотворителна инициатива по случай първия учебен ден
ЦСКА с благотворителна инициатива по случай първия учебен ден