НОВИНИ

Отпада мониторинговият механизъм на ЕК над България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:32, 15.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия обяви, че официално приключва наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Механизмът беше създаден през 2007 г. при присъединяването на двете страни към Европейския съюз заради проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.

Урсула фон дер Лайен специално пред БНТ: Призовавам България и Румъния да бъдат приети в Шенген

През 2019 г. Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението. Страната ни остава част от годишния доклад за върховенството на закона, който засяга всички държави от общността.

Именно Механизмът за сътрудничество и проверка беше една от причините, която Нидерландия изтъкваше, за ветото си върху приемането на България в Шенген. Все още не е ясно дали Хага ще промени позицията си за България в безвизовото пространство преди парламентарните избори в страната на 22 ноември. Друга държава, която блокира България - Австрия - засега остава с непроменена позиция.

Австрия не иска България и Румъния в Шенген

Днес Европейската комисия отмени двете решения, с които бе създаден Механизмът за сътрудничество и проверка.

"Бих искал да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме МСП. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали държави членки", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Нидерландия може да преосмисли позицията си за влизането на България в Шенген

“Комисията е категорична от много време насам, че трябва да отворим Шенгенското пространство за България и Румъния. От 12 години България и Румъния отговарят на всички условия. Разширяването на Шенгенското пространство остава политически приоритет на Комисията. На България и Румъния трябва да бъде предоставена възможност за пълноправно членство, без допълнително отлагане. Категорични сме за това и сме го казвали много пъти”, заяви Кристиан Виганд - говорител на Европейската комисия.

От началото на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г. Комисията редовно докладва за напредъка по съответните реформи в България и Румъния. През октомври 2019 г. Комисията публикува последния си доклад за България, а през ноември 2022 г. - последния доклад за Румъния. И за двете държави членки Комисията заключи, че са изпълнили по задоволителен начин задълженията си, определени по механизма към момента на присъединяването към Съюза, и че трябва да продължат да работят за изпълнението на конкретните ангажименти, посочени в заключенията от докладите. Тази работа приключи през юни 2023 г.

На 5 юли 2023 г. Комисията информира както Съвета, така и Европейския парламент за намерението си официално да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, след като вече всички конкретни ангажименти, изброени в заключенията от докладите по механизма, са били изпълнени. В съответствие с решенията за създаване на механизма, действието му приключва, когато всички показатели бъдат изпълнени по задоволителен начин. Приетите днес решения отразяват заключението на Комисията, че и за двете държави това вече е факт.

Комисията очаква да продължи сътрудничеството с България и Румъния в рамките на годишния цикъл за върховенството на закона, както за всички останали държави членки.

Новината, че механизмът за проверка отпада, предизвика положителни реакции от страна на българските политици и институции. Всички я определиха като голям успех за правителствата през последните години и изразиха надежда, че това ще помогне за приемането ни в шенгенската зона без гранични проверки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криминалисти разследват смъртта на възрастен мъж край Пловдив
Криминалисти разследват смъртта на възрастен мъж край Пловдив
Първи учебен ден в 32-ро училище "Климент Охридски" в София (Снимки)
Първи учебен ден в 32-ро училище "Климент Охридски" в София (Снимки)