НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен специално пред БНТ: Призовавам България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:45, 13.09.2023 (обновена)
11320
Чете се за: 04:50 мин.
Европа
Слушай новината

В най-важната си реч за годината председателят на Европейската комисия призова за приемането на България и Румъния в Шенген.

В посланието си към всички граждани на Обединена Европа, отправено от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, Урсула фон дер Лайен очерта приоритетите по най-важните за европейците теми и задачи за следващите 300 дни до края на мандата на Комисията.

Урсула фон дер Лайен заяви, че "в един свят на несигурност Европа трябва за пореден път да отговори на призива на историята".

БНТ беше единствената българска медия, на която тя даде интервю, в което обеща интересите на София в спора със Скопие да бъдат защитени.

Европа да управлява миграцията ефективно и със състрадание, за това призова председателят на Европейската комисия в речта си за състоянието на Европейския съюз. Според нея България и Румъния дават добър пример как трябва да се опазват външните граници на Съюза.

"Укрепихме защитата на границите. Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. И искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането. Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

По-късно пред БНТ фон дер Лайен отново подчерта, че външната граница на ЕС е силна благодарение на Румъния и България.

"България и Румъния свършиха изключителна работа и нашият доклад показва това. Затова отново призовавам Съвета да вземе решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Те го заслужават", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която също беше в пленарната зала в Страсбург по време на речта, смята, че подкрепата на фон дер Лайен за София и Букурещ е категорична.

"Радвам се, че посланието е и послание за България. България и Румъния не само са изпълнили техническите критерии и трябва да бъдат част от шенгенското пространство, но днес видяхме, че са давани като добър пример за цяла Европа по отношение на убежищата и връщането. Ето един много силен аргумент за страни като Австрия, които остават скептични, искайки европейската политика за миграция да функционира по-добре, добрият пример на България и Румъния показва, че те трябва да са вътре в шенгенското пространство, за да се случи това", коментира Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

В речта си фон дер Лайен обвърза разширяването на ЕС с негово реформиране, включително промени в основополагащите договори, за да се улесни и процесът на взимане на решения. Тя предложи кандидатите за членство да получат повече подкрепа и да бъдат включени докладите за върховенството на закона.

За БНТ фон дер Лайен каза, че интересите на България в разногласия със Скопие ще бъдат защитени.

БНТ: Госпожо фон дер Лайен, какво ще посъветвате властите в София и Скопие, за да разрешат напрежението и да ускорят процеса на интеграция на Северна Македония?

Урсула фон дер Лайен: Ние имаме съгласие за процеса. Това е процес, който важи и за двете страни. Принципите трябва да бъдат изпълнени. Според мен това е много важна стъпка, защото искаме след процеса за наблюдение да започнат разговорите за присъединяване на Северна Македония, това е важно. А и българските интереси са уважени.

В речта си Урсула фон дер Лайен подчерта, че Комисията, която тя ръководи, е изпълнила 90 процента от обещанията от началото на мандата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вносът на украинско зърно: Кабинетът предлага забраната да отпадне, производителите готвят протести
Вносът на украинско зърно: Кабинетът предлага забраната да отпадне, производителите готвят протести
България попадна в шеста урна преди жребия за евроквалификациите при жените, спад за тима в световната ранглиста
България попадна в шеста урна преди жребия за евроквалификациите при жените, спад за тима в световната ранглиста