НОВИНИ

Наплив на учители преди началото на учебната година

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 13.09.2023
5258
Чете се за: 03:42 мин.
Образование
Слушай новината

Интересът към учителската професия тази година е голям. Основната причина според директорите е увеличението на заплатите в образователната сфера.

Но заради наплива на учители все по-малко от тях успяват да се реализират на пазара на труда. В малките населени места пък няма желаещи. Пример от Благоевград, където в някои училища за едно място кандидатстват 30 души.

Евелина Стоименова е завършила "Английска филология" с педагогическа квалификация, но в момента работи като продавач-консултант. Въпреки отличната диплома и голямото ѝ желание да преподава в училище
вече 3 години не успява да се реализира по съответната специалност.

"Ходила съм минимум на 5 интервюта и не съм срещнала най-адекватните въпроси от самите директори на училищата. Мисля, че трябва да си обновят начина, по който подбират персонала", коментира Евелина Стоименова.

Според нея и нейните колеги основният проблем при търсенето на работа е липсата на стаж, който директорите на училищата изискват при назначаването на нов преподавател.

"Какво се случва с младите хора, които току-що са завършили и го нямат този стаж? – Случва се това, което се случва с мен. Просто отпадат и съответно желанието им и мотивацията им наистина да се борят да стигнат до такова ниво, че да получат тази работа, просто е наистина минимален шансът. От 30 човека да речем в момента мисля, че 5-6 човека активно се занимават с това нещо", допълни Евелина Стоименова.

Отиваме в благоевградското 8-мо училище, където има една обявена свободна позиция за учител по математика. За нея до този момент са кандидатствали 6 човека, но с приоритет ще бъдат тези, преминали
практическо обучение в същото училище.

"От години ние сме базово училище на Югозападния университет "Неофит Рилски". При равни условия взимаме кандидатите, които са били при нас на стаж и можем да гарантираме, че те са добре подготвени за изпълнение на педагогическите задължения", заяви Сергей Биров, директор на 8 СУ "Арсени Костенцев", Благоевград.

В Благоевградска област най-много са кандидатите за учители по физическо възпитание и спорт, като в 5-о училище за едно място се борят 30 души. Въпреки засиления интерес към учителската професия през
последните години все по-трудно се намират преподаватели по биология.

"Пенсионирахме колежката по биология и здравно образование, задържах я една година с цел, ако все пак някъде в университетите открият учебна дисциплина "Биология и здравно образование", съответно кандидатстващият специалист да се запише", каза още Сергей Биров.

Според училищните директори откриването на нови педагогически специалности в университетите и броят на обучаващите се студенти в тях трябва задължително да бъдат съобразени с пазара на труда.

Автор: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха прокурорския син Васил Михайлов за четири закани за убийство към приятелката му
Обвиниха прокурорския син Васил Михайлов за четири закани за убийство към приятелката му
Юлия Стаматова спаси три мачбола и се класира за втория кръг на турнир във Варна
Юлия Стаматова спаси три мачбола и се класира за втория кръг на турнир във Варна