НОВИНИ

Властта представи мерки за безпроблемното начало на новата учебна година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:03, 13.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Обсъждането на промените в учебните програми ще продължи до края на септември, обяви днес министърът на образованието Галин Цоков. Това се случва след обществената реакция на отпадането на понятието "спасение" от Философията в 10-и клас. В навечерието на първия учебен ден стана ясно, че за първи път училищния праг ще прекрачат малко над 57 хиляди първокласници, а общо учениците ни от 1-ви до 12-и клас са 702 хиляди. За тях ще се грижат 70 520 преподаватели. На 15 септември врати ще отворят 2349 български училища. Правителството представи днес готовността на държавата за началото на новата учебна година.

Приключили са ремонтите в 507 училища, в 240 се довършват, а в 63 ще продължат и след началото на учебната година, без да пречат на децата, каза министър- председателят Николай Денков. От първия учебен ден учебниците до 7-и клас ще бъдат в така наречената "дигиталната раница", увери премиерът Николай Денков:

"За Националното външно оценяване след 4-и, 7-и и 10-и клас ще има допълнителна дата за явяване на такова оценяване, но това ще се случа само по обективни причини, медицински или други, удостоверени с документи."

За всички ученици от 1-ви, 2-и, 3-и, 4-и и 8-и клас се отпускат еднократни помощи по 300 лева, каза още Денков. Механизмът за обхват работи добре и 50 хиляди деца вече са върнати в училище. Проверени са 584 училищни автобуса и са издадени 200 предписания за малки нарушения. С приемането на бюджета заплатите на учителите са увеличени с 15%, каза Денков, и така те са 125% от средните възнаграждения за страната.

Просветният министър Галин Цоков обяви, че обсъждането на промените в програмите ще продължи до края на септември:

"Искаме много добре да огледаме какви са възможностите по отношение на отпадане на определен фактологически материал, от друга страна да не отпаднат понятия и раздели, да няма преструктуриране в учебното съдържание, за да няма необходимост от нови учебници. Така, че много внимателно се отнасяме към промените в учебните програми."

Цоков каза още, че преди първия учебен ден не достигат учители по математика и природни науки, а 90% от училищата вече са на едносменен режим. Засилено полицейско присъствие ще има на първия учебен ден.

Според новия главен секретар на МВР Живко Коцев, в момента се проверяват пешеходните пътеки около училищата, светофарите, осветлението. След 15 септември пък ще има проверки продава ли се алкохол на ученици и има ли непълнолетни в заведенията след определен часови пояс.

"Много сериозен ще бъде ангажимента ни по противодействие на наркоразпространието в районите около училищата", подчерта Коцев.

Министър-председателят ще открие учебната година в НПМГ, където и той самият е учил, а просветният министър - в 107-о ОУ в столицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина художникът и скулптор Ставри Калинов
Почина художникът и скулптор Ставри Калинов
20-метров гейзер с топла вода в центъра на Плевен заради спукана тръба (Снимки)
20-метров гейзер с топла вода в центъра на Плевен заради спукана тръба (Снимки)