НОВИНИ

Вносът на зърно от Украйна трябва да се възобнови, смята правителството

Александър Марков
от Александър Марков
10:01, 13.09.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Правителството смята, че вносът на зърно от Украйна трябва да бъде възстановен, заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет днес.

"Има две гледни точки - на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в липса на държавна подкрепа. Втората гледна точка на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на храните, на фуражите, по-ниска инфлация повече постъпления в бюджета от внос и износ".

По думите на Денков освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията и ще увеличи приходите в бюджета. Пропуснатите ползи от бюджета са на стойност 146 млн. лева, посочи министър-председателят.

"Те биха могли да се използват за образование, култура или подпомагане на земеделците".

България ще се включи в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит към гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него. За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК за транспортната ни инфраструктура, уточни Денков.

Тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи. Премиерът е изненадан от твърденията на земеделския сектор, че липсва каквато и да била държавна подкрепа.

От началото на септември правителството проучва европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Ще се обсъди и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки като временна мярка за подкрепа на производителите и потребителите.

Освен това България ще поиска от ЕК допълнителни компенсации за загубите на земеделските производители, особено на тези на слънчоглед, посочи Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски: Ще поискаме старт на процедурата за избор на Инспекторат към ВСС
Пеевски: Ще поискаме старт на процедурата за избор на Инспекторат към ВСС
България и Румъния заслужават да са част от Шенген, заяви фон дер Лайен в речта за състоянието на ЕС
България и Румъния заслужават да са част от Шенген, заяви фон дер Лайен в речта за състоянието на ЕС