НОВИНИ

Промените в учебните програми: Остава ли "спасението", ще се учат ли Южна Корея и Лавразия и Гондвана

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:36, 11.09.2023
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Броени дни преди началото на учебната година: ще остане ли понятието „спасение" във Философията за 10-и клас? Ще бъде ли ощетена Западноевропейската литература в 9-и клас? Ще учат ли шестокласниците за Южна Корея , а петокласниците - за Лавразия и Гондвана или не? Какви са мненията на учителите и има ли позиция от министерството?

Засега просветното министерство не дава категоричен отговор ще бъдат ли утвърдени предложените промени на програмите от 1-ви до 10-и клас или дискусията по тях ще продължи. Целта на тези промени беше олекотяване на учебния материал като година и половина се събираха различните предложения на образователната гилдия. Някои от промените като отпадането на понятието "спасение" вече срещнаха обществена съпротива.

Едни от най-сериозните промени са в пети и шести клас по география. В пети клас като нови понятия отпадат двата суперконтинента Лавразия и Гондвана, атмосферно налягане, приливи и отливи, пасати както и ориентирането с компас.

В шести клас по география няма да се учи за икономическия и културен гигант Южна Корея. Избрани са да останат по-големите страни като Бразилия и Аржентина.

В осми клас по география отпадат "климатичните промени". Лазар Павлов смята, че повечето промени са добри с малки изключения.

"Не виждам никакъв проблем това Лавразия и Гондвана да останат в пети клас. Напротив прави ни впечатление, че, учениците, когато има разказваме за движението на континентите през геоложките епохи им е интересно", каза Лазар Павлов, учител по география, 18-о СУ.

Част от промените по математика бяха предложени пред камерата ни още преди година и половина.

"Задачите от проста лихва да преминат към "Капитал" в 7-и клас", каза учителят по математика Василка Русинчова.

"Разделът за еднаквости може би е подходящо изобщо да отпадне", посочи Моника Тодоринска, учител по математика.

Ще отпаднат ли световни произведения от програмата по литература след промяната на учебните планове?

Простата лихва ще се учи вместо в 5-и в 7-и клас. От 8-и клас отпадат "еднаквости в равнината" и отиват в разширената подготовка. В 10-и клас отпадат кредит и рента. По литература, за да се освободи време за подготовка за НВО от 10-и в 9-и отиват "Под игото" и "Левски" на Вазов. Това обаче пресира Западноевропейската литература.

Затова при "Евгений Онегин", "Изворът на Белоногата" и "Есенна Песен" на Верлен обучението се олекотява като отпада разпознаването на тропи и фигури. "Дон Жуан" се заменя с "Искам да съм пак дете" на същия автор. Вече ще се избира "Дядо Горио" или "Мадам Бовари", "Робинзон Крузо" или "Пътешествията на Гъливер". Анелия Еротеева смята, че това е по-добрият вариант.

"Пред учителя всъщност е възможността да избере "Мадам Бовари" или "Дядо Горио", "и или" - това е уловката, която убягва на някои и малко нажежава ситуацията", коментира Анелия Еротеева, учител по български език и литература.

Невъзможно е да предадеш и двете произведения, нека по-добре да се осмисли, отработи единия текст.

По биология в 10-и клас отпада "раса" като ново понятие. По Философия понятието "вяра" преминава от 8-и в 10-и клас. Най- силен резонанс в обществото има отпадането на "спасение" като ново понятие от Философията за 10-и клас.

"Обяснението е това, че е богословско понятие. Да, философите работим с него, Философията се занимава с проблемите за човешката душа, богословски текстове, но през призмата на философията. Ние не сме богослови, посочи Петя Пенева, учител по философия.

От просветното министерство не пожелаха да обяснят и обосноват промените за "По света и у нас". Министър Галин Цоков каза, че няма да подпише промени с отпаднало "спасение". И че обсъжданията на програмите ще продължат. Под проекта на сайта на министерството като крайна дата обаче стои 28 август.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест българки ще участват в основната схема на турнир по тенис за жени във Варна с награден фонд 25 хиляди долара
Шест българки ще участват в основната схема на турнир по тенис за жени във Варна с награден фонд 25 хиляди долара
Академик Пловдив приема Левски, ЦСКА и Черноморец в подготвителен турнир по баскетбол
Академик Пловдив приема Левски, ЦСКА и Черноморец в подготвителен турнир по баскетбол