НОВИНИ

Ще отпаднат ли световни произведения от програмата по литература след промяната на учебните планове?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:36, 11.08.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Да се намали фактологията в учебното съдържание, но без това да налага смяна на учебниците. Такава идея имат от просветното министерство във връзка с промените в учебните програми.

Междувременно в медийното пространство се появи информация, че освен преместването на "Под игото" от 10-и в 9-и клас, в учебните програми световната и западноевропейска литература ще бъде съкратена. На този етап проектът е отворен за обществено обсъждане, затова все още не е сигурно какво от съдържанието в училище ще бъде променено.

Промените в учебното съдържание са наложителни, но не трябва да се действа спешно, смятат учители.

"Разместване на теми, отпадане на понятия - на този етап това няма да заработи така ефективно. Дали "Под игото" на Вазов и одата "Левски" ще се учат в 10. клас или в 9. клас, не е големият проблем на образованието", посочи Светлана Михайлова, учител по БЕЛ и "История и цивилизации" в 108 СУ "Никола Беловеждов".

Темата пред БНТ коментира и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

"Това, че отпадат определени факти не означава опростяване на учебното съдържание. Това е по-скоро възможност на самите учители да имат повече време в процеса на обучение, в хода на даване на самостоятелни задачи на своите ученици да постигнат не само тази цел, свързана с усвояване на знанието, но и изграждане на умения и отношение у децата и учениците".

Според специалисти произведения от западноевропейската литература не само не трябва да отпадат, ами трябва да присъстват в учебното съдържание на всички класове.

"Изпадането на Данте, на Петрарка, от години ми се струва проблем. Това, което в момента се планира в МОН, е още повече да се съкрати западноевропейската литература и учителите да трябва да избират - между "Бодлер" и "Верлен", между "Дядо Горио" и "Мадам Бовари". Така че още по-малко остават текстовете от класиката, които децата ще познават", коментира проф. Амелия Личева, литературен критик.

"Министерството ще се съобрази с абсолютно всички становища, които постъпят, тъй като те са на професионалисти, на преподаватели, които работят с учениците и прилагат тези учебни програми. Много рано е още да коментираме какво ще остане, какво ще се промени в учебните програми и какво от предложенията няма да се приеме", каза Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието и науката.

"Да помислим кои са тези автори, които биха им били интересни, защото вечният спор ще махнем ли тази или онази глава от някой възрожденец, не води, както виждаме, до по-сериозно четене", коментира Яна Алексиева, изп. директор на "Асоциация Родители".

Срокът за общественото обсъждане е до края на август, но има вероятност той да бъде удължен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апокалипсис в Хавай - някогашната столица на остров Мауи е почти напълно изпепелена
Апокалипсис в Хавай - някогашната столица на остров Мауи е почти напълно изпепелена
Александър Чеферин ще посети Гърция във връзка с трагичната смърт на фен на АЕК
Александър Чеферин ще посети Гърция във връзка с трагичната смърт на фен на АЕК