НОВИНИ

Фалшиво позитивните резултати от дрегер може да доведат до повече отнети коли

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:19, 11.08.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече от 15 автомобила вече са отнети от собствениците им заради промените в законодателството, които влязоха в сила на 8 август. Те предвиждат отнемането на автомобилите на шофьори, употребили наркотици или отчели над 1,2 промила на дрегера за алкохол.

Само днес са установени 8 души с над 1,2 промила, а 10 са дали положитена проба за наркотици. Законовите промени предизвикаха много въпроси най-вече заради тестовете за наркотици, които могат да дадат фалшиви резултати. Проблем е и чакането по няколко месеца за кръвна проба.

Виновен до доказване на противното? Да, ама не. Според новото законодателство, ако те хванат да шофираш след употреба на наркотици, освен книжката, вече ти се отнема и автомобилът. Проблемът е, че между 5 и 10% от полевите тестове дават фалшиво позитивен резултат. Доказано е, че те реагират на десетки лекарства, които се продават свободно в аптеките.

"Например аспирин или някои антибиотици като амоксицилин, които също могат да дадат положителна реакция и това да създаде проблем, списъкът е много голям", поясни д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

Заради някои заболявания човек също може да даде фалшиво позитивен тест, защото има повишени нива на някои съставки в организма, например при диабет. След като шофьор вече е дал положителна проба на полевия тест обаче, колата се отнема незабавно. Ако шофьорът е убеден в невинността си, той може да я докаже с кръвна проба. За такава обаче се чака с месеци, защото в България има само две основни лаборатории за такива проби - ВМА и Института по криминалистика.

"Трябва да се създадат условия, да се позволи, ако тези две лаборатории не се справят с тези натоварвания. Защото това не е проблем, който ще се реши или ще станат по-малко хората, които употребяват наркотици. Това са такъв вид тестове, които ще стават все повече", коментира д-р Благовеста Пенчева.

Другият аспект на темата е периодът, в който пробата е позитивна след употреба. И ако при алкохола има ясни промили, над които вече се водиш за престъпник зад волана, то при наркотиците това е размито понятие. Термините "употребил" и "под влиянието на" в България реално са едно и също. При тест със слюнка или урина кокаинът излиза до 3 дни след употреба, а марихуaната - до 10.

Абсолютно е възможно човек, който тотално е забравил, че когато е бил в Холандия преди 10 дни и се е възползвал от нещата, които са легални там и дошъл в България в един момент напълно невинен, без никаква опасност за обществото, да се окаже подсъдим, при това - с много тежки последици", каза адвокатът Калин Ангелов.

Същият пример даде и депутатът Явор Божанков, който днес написа във Фейсбук, че новият закон е "пълен популизъм".

"По този начин може в петък да сте в Ротердам и да изпушите една цигара абсолютно законно. В понеделник да ви спрат, вие да сте съвършено трезвен, но да станете осъден престъпник с конфискуван автомобил."

Обществото няма против по-сериозни санкции за пияни и дрогирани шофьори, но недоумява как ще се отнемат автомобили на базата на тестове, които самите полицаи обявиха за недостоверни.

"Имаше случаи на полицаи които казаха , че тези тестове не работят както трябва, представете си такъв неработещ тест, конфискуват ви автомобила и се оказва, че не сте употребявали, но оставате без автомобил".

Специалистите съветват докато е в сила спорния закон винаги да давате кръвна проба дори органите на реда да се опитат да ви убедят да не давате такава, както и да не подписвате протокола за доброволно предаване на колата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът ще уведоми "Лукойл" за прекратяването на концесията на "Росенец“
Кабинетът ще уведоми "Лукойл" за прекратяването на концесията на "Росенец“
Продължават забраните на внасяне на книги на Едвин Сугарев в Сърбия
Продължават забраните на внасяне на книги на Едвин Сугарев в Сърбия