НОВИНИ

Европрокуратурата разследва злоупотреби с жп проекти в България - двама са арестувани

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
13:34, 11.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници за над 241 милиона евро, финансирани по програми на ЕС.

В съобщението на ръководената от Лаура Кьовеши прокуратура се казва, че са извършени обиски в домовете на заподозрените лица и в обектите на разследваните фирми. В акцията са участвали над 100 полицаи и агенти на ДАНС. Претърсени са адреси в областите София, Бургас, Варна и други.

Европрокуратурата: Разследването срещу кмета на Генерал Тошево е за злоупотреба с евросредства

Разследват се два проекта за модернизация на жп инфраструктура. Първият е за участъка между градовете Костенец и Септември от линията София - Пловдив, на стойност над 130 милиона евро.

Вторият е за модернизация на жп участък между Оризово и Михайлово – част от линията Пловдив - Бургас,като проектът е в размер над 111 милиона евро.

От компанията Железопътна инфраструктура съобщиха, че до момента не се извършвани обиски и изземвания в офисите им и няма задържани лица от предприятието.Заявяват , че ще съдействат при извършване на проверките и разследванията.

В съобщението им се казва още, че ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към Министерството е била една от първите стъпки на министър Гвоздейков. А коментарът на министъра е, че се надява европрокуратурата да стигне докрай в своето разследване.

Засега хората на Кьовеши в България съобщават, че до момента са разкрити факти, които биха могли да са криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Предстои да бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тонислав Събев и Калоян Левтеров са финалисти на европейското първенство по плуване до 23 г. в Дъблин
Тонислав Събев и Калоян Левтеров са финалисти на европейското първенство по плуване до 23 г. в Дъблин
Европейските шампионки по тенис до 18 г. се прибраха в България
Европейските шампионки по тенис до 18 г. се прибраха в България