НОВИНИ

Полицаи дадоха положителни проби за дрога, синдикати сигнализират за проблеми с тестовете (Обзор)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:16, 18.10.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаи дадоха положителни проби за наркотици, след като започна масовото тестване на униформените със заповед на служебния вътрешен министър. Според синдикати обаче тестовете реагирали и на определени лекарства. Те критикуваха начина, по който се извършва тестването и го определиха като неприемлив.

Тестовете, с които са проверявани полицаите, са същите като тези, с които се тестват шофьорите на пътя. От Министерството на вътрешните работи заявиха, че проверките, които текат сега, са на случаен принцип в различни структури на МВР. Синдикатите обаче заявиха, че подкрепят тестването на униформените, но не по начина, по който се прави. Причината - според тях полевите тестове са чувствителни не само към наркотици, но и към различни видове лекарства и се случва да дават неверни резултати.

От министерството заявиха, че за служителите на МВР ще важи това, което е записано в Закона за движение по пътищата - при наличие на изследване от кръвна проба, установените стойности са определящи пред тези от теста.

Около петима полицаи от Бургаско са дали положителна проба при тестването за наркотици. Според синдикатите обаче тези служители не са се дрогирали, а са се лекували. Това предстои да бъде доказано с кръвен тест.

"Всички досега са свързани с лекарствени средства, които са използвани от служители по един или друг начин. Кой за кръвно, кой за сън, за нерви употребява. Нямаме категорична информация за служител, който да е с положителна проба наистина за наркотично вещество", заяви Генади Тенев, зам.-председател на СФМВР.

Възможно е някои медикаменти да дадат фалшиво позитивен резултат, казва д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатория.

"Има и такива съставки, като например за аскробинова киселина, витамин С, за които се смята по някои листовки, че могат да доведат до фалшиво отрицателен резултат"

От Министерството на вътрешните работи заявиха за "По света и у нас", че всички служители на МВР се тестват в качеството си на водачи и на лични, и на служебни автомобили. Tестът е като този, който се прилага за всички останали шофьори. Той е стандартен и произведен в Германия.

"До излизане на резултата от кръвна проба тече вътрешна проверка и служителят продължава да изпълнява служебните си задължения. При отрицателен резултат проверката се прекратява и не се образува дисциплинарно производство. При потвърждаване на положителния резултат или отказ от кръвна проба се образува дисциплинарна производство", посочват от вътрешното министерство.

Синдикатите обаче критикуват тестването на полицаите със стандартния полеви тест.

"Много от наказателните постановления, актовете и съответно - досъдебни производства, които са прекратявани или отменяни от съда поради проблем с тези тестове. Начинът, по който се извършват и унижението, на което са подложени служителите в момента, е неприемливо за нас. Защото до доказване с кръвна проба, на този служител му е сложено клеймото "употребил наркотици", обясни Генади Тенев, зам.-председател на СФМВР.

Оказва се, че един тест може да даде както фалшиво положителен резултат, така и фалшиво отрицателен. Какъв е шансът, е описано подробно от производителя.

"Тъй като това са полеви тестове, които са предназначени за бърз тест на място, най-често извън лаборатория, тези тестове са обременени с известен процент грешка. Тя най-често е до 5% - до 1-2-3% грешка, може да даде фалшиво позитивен или фалшиво негативен резултат", казва д-р Благовеста Пенчева.

От синдикалната федерация на служителите на МВР заявиха, че подкрепят тестването на служителите, но критикуват начина, по който се случва и призоваха министерството периодично да публикува информация за крайните резултати от тестването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за повишаване на доходите
КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за повишаване на доходите
Сестри Стоеви загубиха в първия кръг на турнира от сериите Супер 750 по бадминтон в Одензе
Сестри Стоеви загубиха в първия кръг на турнира от сериите Супер 750 по бадминтон в Одензе