НОВИНИ

Калин Стоянов назначи нови директори на полицията в Благоевград, Пазарджик и Пловдив

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:50, 11.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Със заповеди на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов са назначени нови директори на областните дирекции на МВР в Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

Шефът на полицията в Бургас напуска системата и още не ясно кой ще заеме неговия пост. Поискани са оставките на директорите на още седем областни дирекции на МВР - Добрич, Габрово, Ловеч, Плевен, Смолян, Търговище и Враца.

Калин Стоянов отрече обвиненията на предшественика си Иван Демерджиев, че в МВР се провежда чистка. Практика е при смяна на политическото ръководство в МВР да се сменят и много от директорите на главни дирекции и областни структури. Обикновено това се е случвало още в първите седмици от мандата на новите министри, независимо дали те са били хора от системата или пък външни за МВР хора са поемали ръководствто на министерството. Вътрешният министър днес обясни, че решението за смени е взето след анализ на работата в отделните областни дирекции.

Вътрешният министър: Категорично няма чистка в МВР, слагам хора, на които имам доверие

Сманята на част от директорите на областни дирекции на МВР вътрешният министър мотивира с това, че иска да работи с хора, на които има доверие.

"Категорично заявявам, че в МВР не се извършва чистка. Потвърждавам думите на министър-председателя, а именно, че министърът на вътрешните работи има своите правомощия да подбере екипа от служители, с които ще работи", заяви Калин Стоянов.

На критиките на предшественика си Иван Демерджиев отговори:

"Той публично ми постави един въпрос, а именно - кой кадрува в МВР? И аз, чрез вас, искам публично да му отговоря - в МВР кадрува министърът на вътрешните работи. Ако по негово време е имало друг човек или други хора, които са кадрували, това си е негов проблем".

Полицията в Благоевград се поема от Даниел Димитров, който досега е бил шеф на антимафиотите в Кюстендил. Друг антимафиот, но от ГДБОП - Даниел Луков, поема ръководството на областната дирекция на МВР в Пазарджик. И двамата са работили рамо до рамо с Калин Стоянов, когато той е бил директор на главната дирекция за Борба с организираната престъпност.

"Там, където ще има смени, поставям хора, на които имам на първо място доверие и считам, че ще се справят много по-добре от до момента действащите ръководители. Това е избор на екипа, с който аз ще работя", коментира Калин Стоянов.

На този етап единствено директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас освен поста си, напуска и системата на МВР.

"Това е мое решение след проведения вчера разговор с ръководството на МВР. Само ще кажа, че в разговора не беше спомената нито една дума по отношение на резултати, постижения, успехи или неуспехи. За останалата част от разговора не искам да коментирам", каза Калоян Калоянов, директор в оставка на ОДМВР Бургас.

Шефът на полицията в Бургас: Решението ми да напусна поста е след разговор с ръководството на МВР

Засега временно ръководството на Областната дирекция в Бургас поема шефът на Криминална полиция в морския град Емил Павлов. Във Варна досегашният директор Атанас Михов предава щафетата на заместника си Андрей Ангелов. Вътрешният министър коментира още, че всички смени се извършват след анализ на работата и резултатите, които са постигнати.

"Просто не съм доволен от тяхната работа и считам, че има други служители, които ще се справят по-добре от тях на тези постове. И ще наградят резултатите, които са постигнали до момента", коментира вътрешният министър.

Досегашните директори на Областни дирекции, които не напускат системата ще бъдат назначени в аналитичното звено, което подпомага ръководството на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" издига кандидати за кметове и общински съветници във всички общини
"Възраждане" издига кандидати за кметове и общински съветници във всички общини
Луис Енрике: Надявам се, че ще бъде постигнато споразумение между Мбапе и клуба
Луис Енрике: Надявам се, че ще бъде постигнато споразумение между Мбапе и клуба