НОВИНИ

Вътрешният министър: Категорично няма чистка в МВР, слагам хора, на които имам доверие

вътрешният министър категорично чистка мвр слагам хора имам доверие
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 11.08.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Категорично в МВР не се извършва чистка. Това заяви пред журналисти вътрешният министър Калин Стоянов. Той потвърди думите на премиера, че министърът на вътрешните работи има своите правомощия да подбере екипа от служители, с които ще работи.

Каза, че категорично директорите на полицията не се сменят по политически причини и това не е подготовка за местните избори.

"Там, където ще има смени, поставям хора, на които имам, на първо място доверие и считам, че ще се справят много по-добре от до момента действащите ръководители. Нищо не се подготвя за изборите - това е избор на екипа, с когото ще работя. Не съм доволен от работата на директорите и смятам, че има други служители, които ще се справят по-добре и ще надградят резултатите", каза Стоянов.

Той отговори на въпрос на бившия вътрешен министър Демерджиев, който го попита кой кадрува в МВР така:

"В МВР кадрува министърът на вътрешните работи. Ако по негово време е имало други хора, които са кадрували, това си е негов проблем".

След вчерашната му молба за напускане днес директорът на ОДМВР Бургас напуска системата.

Директорът на ОД на МВР-Бургас напуска поста си

Стоянов е в Пловдив, за да представи новия директор на полицията в града. Това е Георги Чергов, който е кадър на ГДБОП. До оставката на досегашния директор Васил Костадинов се стигна след серията протести на жителите от Цалапица срещу забавеното разследване на убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Междувременно беше отстранен временно от поста и началникът на Районното полицейско управление в Стамболийски Ангел Керпиев.

Министър Стоянов заяви, че познава отлично качествата, възможностите и опита на Георги Чергов и най-вече резултатите, които е постигнал.

"Аз лично съм работил с него в предишното си качество като директор на ГДБОП. Гласувам му доверие, убеден съм, че максимално бързо ще оправдае това доверие", каза министърът.

Първите задачи, които му се поставят, е категорично да се избегнат случаи като тежкото престъпление в Цалапица.

Стоянов заяви, че се надява да потуши напрежението там. Разбира хората и се надява максимално бързо обвиненият за убийството да бъде доведен в България и да бъде наказан. В момента се работи в тясно взаимодействие с партньорските служби, където се предполага, че се намира извършителят.

По-големият състав на жандармерията в града Стоянов разясни като процесуално-следствените действия, които днес ще се извършват там. Направена е координация със службите, които да припокрият района и да не допуснат обществени нарушения. Ще се извършва следствен експеримент, каза Стоянов.

Министърът уточни, че и в момента текат проверки в районното управление в Стамболийски. Очаква се резултат в скоро време. До момента е установено, че има "тотално скъсана връзка между ОД на МВР Пловдив и районното управление".

"Категорично заявявам, че след като сме готови с резултатите, всички служители на ОДМВР-Пловдив и районното управление, които са извършили неправомерни действия или са бездействали, ще понесат своята отговорност, в тази връзка и наказателна", каза Стоянов.

Вижте целия брифинг тук или на страницата ни във Фейсбук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол за жени
Швеция се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол за жени
Заловиха 17 мигранти на изхода на Велико Търново
Заловиха 17 мигранти на изхода на Велико Търново