НОВИНИ

Продължават забраните на внасяне на книги на Едвин Сугарев в Сърбия

Александър Марков
от Александър Марков
18:16, 11.08.2023
Чете се за: 05:12 мин.
Балкани
Слушай новината

Продължава практиката да не бъдат допускани книги на български език в Западните покрайнини в Сърбия, където има българско малцинство. На 9 август следобед председателят на сдружение "Глас" в Босилеград Александър Димитров не е бил допуснат да влезе в страната заради три екземпляра на книгата "Елегия за краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини" с автор Едвин Сугарев.

Димитров е трябвало или да върне книгите в България, или да влезе без тях. И към този момент книгите са на граничния пункт "Рибарци". Българското външно министерство е дало указания на Посолството ни в Белград за предприемане на действия пред сръбското външно министерство.

"Елегия за краището" разглежда съвременната сръбска политика спрямо българското национално малцинство. Александър Димитров е спрян от сръбските власти в опит да влезе в родния си Босилеград с тези книги в колата.

"Няма аргумент. Тази книга не била нещо. Била на историческа тема. А пък аз им казвам - хора, има книги любовни, има книги исторически, има научна фантастика. Хората четат, каквото искат. Ние живеем в 2023 г.", каза Димитров.

Практика е сръбските власти да спират български книги на границата. Всеки, който пътува към Босилеград, е предупреждаван да не носи такива.

"И самите служители на митницата са объркани много и те ми казват - моля ти се изкарай ги тези неща докрай, за да може ние да сме по-спокойни", разказа Димитров.

МВнР поиска обяснения от Сърбия за забраната за внасяне на българска книга

По закон всеки има право да внася по три екземпляра от един автор в Сърбия. Но не е проблемът в броя, а в написаното. Оказва се, че книгата на Едвин Сугарев е върната за втори път.

"Аз на 6 юли трябваше да имам премиера в Босилеград. 50 бройки за КИЦ-а в Босилеград. И човекът, който трябваше да ги пренесе, е спрян. Пак са вдигали скандали, пак е стоял няколко часа на границата. Накрая са му поставали условие - или ще ги конфискуват, или да ги връща обратно в България и той ги е върнал в българската част на границата и ги е оставил там", каза Едвин Сугарев.

От Министерството на външните работи заявиха, че е информирало за конфискацията на книгите и че е дало указания на Посолството ни в Белград да предприеме действия пред Министерството на външните работи на Република Сърбия.

"Генералното консулство на България в Ниш е в контакт с г-н Димитров от момента на задържането му и впоследствие – допускането му на територията на Сърбия, включително за разпоредената от сръбските митнически власти конфискация на книгите".

На поредното спиране на български книги на сръбската граница реагира и евродепутатът Илхан Кючюк, който ще сезира ЕК.

"Това е пореден случай на нарушаване на правата и свободите на български гражданин! Сръбските власти нямат никакви аргументи за своите действия! Това е абсолютно неоснователно и недопустимо", заяви той.

"Призовавам властите за спешни действия, а аз от своя страна незабавно ще сезирам Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи", добави Кючюк.

Това се случва само дни след като сръбският външен министър Ивица Дачич, известен с периодичните си провокации към България, заяви, че щом България не признава сръбско малцинство на своя територия, то Белград не вижда проблеми с българското.

"България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия. А това вече наистина е... Но, когато ние им казваме: "А сърбите в България?" Тогава те отговарят: "Няма сърби в България." А, това означава ние да кажем няма българи в Сърбия. Тогава няма проблеми и с българско национално малцинство", каза Дачич.

Външното ни министерство заяви, че "приема за изненадващи и крайно неуместни изявления, които поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права".

"Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България", посочват от там.

Българското конституционно устройство не признава етнически малцинства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшиво позитивните резултати от дрегер може да доведат до повече отнети коли
Фалшиво позитивните резултати от дрегер може да доведат до повече отнети коли
Георги Младенов ще води Миньор 2015 в НБЛ
Георги Младенов ще води Миньор 2015 в НБЛ