НОВИНИ

Български студент, израснал в Швеция, получи отказ да следва у нас

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:49, 11.08.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Заплетен бюрократичен казус - младеж от смесен брак между българка и македонец, който живее в Швеция със семейството си още от 5-годишен, иска да се върне и да учи медицина в България. Това обаче се оказва невъзможно, въпреки че е издържал изпитите с високи оценки. Причината - празнина в правителствено постановление.

Йоан е син на българка, а баща му Паун Поповски е от Северна Македония и получава българско гражданство. Живеят в Пловдив, където се ражда Йоан. По-късно семейството се мести в Швеция, но поддържат тесни връзки с България.

След като завършва образоваието си там, Йоан решава да кандидатства медицина в България, като баща си. Има българско и шведско гражданство. Тъй като не е учил у нас, кандидатства по силата на постановление 103 на Министерския съвет, което определя условията и реда на обучение у нас на чуждестранни граждани и лица без гражданство, които са от българска народност. Успехът на Йоан от изпитите е висок и той е щастлив, че ще учи медицина в България. Но когато излиза класирането, него го няма в списъка.

Семейството се опитва да разбере каква е причината, свързва се с министерството на образованението. Обясняват им, че отказът идва не от тях, а от Агенцията за българите в чужбина - откъдето казват, че Йоан не може да кандидатства по постановлеине 103, именно защото има българско гражданство. И даже му предлагат нещо абсурдно.

"Българската агенция го посъветва той да се откаже от българското гражданство, за да може да кандидатства като чужденец. Никъде в тази наредба не пише, че да имаш българско гражданство е проблем или да имаш българско гражданство те спира", обясни Паун Поповски - баща на Йоан.

От Агенцията за българите в чужбина признават, че подобен проблем имат и други младежи, които са учили по чужди образоваетелни системи, затова се предвижда допълнение в документа.

"В програмата на правителството е заложена възможност - именно разширяване на постановлението с оглед предоставяне на квота на възпитаниците на българските неделни училища, но това предстои да се случи. Към момента, за съжаление, за тези младежи и тези ситуации решение няма", каза Райна Манджукова - изпълнителен директор на Агенцията за българите в чужбина.

От тези бюрократични спънки обаче Йоан е разочарован и разколебан дали да учи в България.

"Той е страшно разочарован... Искаме да го подкрепим, защото това му беше труден период - самата подготовка, чакането и най-накрая - разочарованието. Ще видим", коментира баща му Паун Поповски.

Тази вечер Йоан и семейството му се прибират в Швеция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста организатора на схемата с мнимата просия в Равда
Оставиха в ареста организатора на схемата с мнимата просия в Равда
МВнР поиска обяснения от Сърбия за забраната за внасяне на българска книга
МВнР поиска обяснения от Сърбия за забраната за внасяне на българска книга