НОВИНИ

Радев: От 1 септември у нас трябваше да работи ранното предупреждение за природни бедствия

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 11.09.2023
7966
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев очаква задълбочен анализ за действието на местните власти и държавата относно природните бедствия. Посочи още, че системата за ранно предупреждение е трябвало да започне да действа в България от 1 септември.

Вижте още в репортажа на Милена Кирова

"Когато се случи наводнението в Карловско, спомнете си как изглеждаха тези села, с колко дървена маса ка от дворовете на хората. В Карловско нямаше жертви, но от първите часове там бях мобилизирани армията, пожарна и МВР, модули екипи, екип от София, хеликоптер, министри. При едно такова бедствие най-важно е спасяване на човешкия живот, мобилизация на всички институции, след това осигуряване на нормални условия на съществуване, недопускане на зарази и епидемии", коментира Радев пред журналисти.

С още седмица удължават бедственото положение в Царево

Който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите, структурата, задачите и функциите им, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Така президентът отговори на въпрос на БНТ относно предложението шефовете на служби вече да се назначават от министър-председателя.

Реформа не означава да смени ръководството с т. нар. наши хора от записа - искам да видя какво предлагат, така че ако имат някакви идеи, да ги сложат на масата

Радев посочи, че сегашното ръководство на ДАНС е получило миналата година награда за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и западните съюзници и борба с хибридните влияния

Тази награда се дава само веднъж годишно, само на една държава. Тези, които искат да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство на ДАНС. По този начин те обезсмислят оценката, дадена от нашите партньори. Нека се разберат когато говорят за посолството, всъщност срещу посолството ли тръгват"

Премиерът Николай Денков: Ако имахме евро, в момента инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски

Президентът каза още, че по време на "Мача на надеждата" с премиера Николай Денков са обсъдили редица важни предизвикателства пред страната

"Надявам се правителството да постъпи максимално мъдро, така че да управлява в интерес на България и българските граждани".

Вътрешният министър поискал оставката на Петър Тодоров след посещение на Кирил Петков

Радев оцени като достойна постъпка подадената оставка на бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров.

"Петър Тодоров е човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да се изпълни сценарият от записа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нигерийска група стои зад онлайн обира на 12 млн. лв. от българска фирма
Нигерийска група стои зад онлайн обира на 12 млн. лв. от българска фирма
Горан Иванишевич за Новак Джокович: Той е единствен по рода си
Горан Иванишевич за Новак Джокович: Той е единствен по рода си