НОВИНИ

Вътрешният министър поискал оставката на Петър Тодоров след посещение на Кирил Петков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:02, 01.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът е съгласувал оставката на главния секретар на МВР и тя вече е изпратена в Министерския съвет, който трябва да предложи освобождаването му. Това съобщи пред "По света и у нас" Петър Тодоров.

От своя страна държавният глава коментира, че уважава мотивите му за хвърлената оставка и заяви, че ще реши дали да подпише указа за назначаването на Живко Коцев, след като се запознае с професионалното му досие.

Петър Тодоров каза още, че не е подал оставката си, когато е била поискана от вътрешния министър, за да се види ясно желанието на управляващите да овладеят МВР и службите за сигурност.

Вътрешният министър ще предложи Живко Коцев за главен секретар на МВР

Ден след като подаде оставка Петър Тодоров обяви причините довели до нея.

БНТ: Как се стигна до Вашата оставка, кой е политическият лидер, който е посетил кабинета на министъра, след което Ви е обяснено, че не можете да работите заедно?

Петър Тодоров, главен секретар на МВР в оставка: Политическият лидер, който посети кабинета на министър Стоянов е политически лидер на управляващата партия "Продължаваме промяната", който е в парламента. Отстраняването ми беше заложено още преди три месеца в записа. И ако не подадох оставка я поиска Калин Стоянов след разговора с партийния лидер, беше с цел, не защото съм се вкопчил в поста, а да се види това неистово желание да бъде овладяна системата на МВР, да бъде подчинена, както и целият сектор "Сигурност".

Петър Тодоров добави, че е работил добре с Кирил Петков като министър-председател.

"Той не е имал никога претенции към моята работа, които да е изразявал пред мен или пред министър Рашков в онзи период", заяви Петър Тодоров.

И има своето обяснение за поисканата му оставка.

"Не се включвам в схемата, която произтича от записа. Там ясно е казано, че трябва да сменим главния секретар, ръководителите на служби и директорите - законно или незаконно", допълни Петър Тодоров.

Той коментира и разследването на убийството на Алексей Петров. Още в деня на престъплението координацията по работата е поета от сегашния заместник-главен секретар Живко Коцев и шефа на столичната полиция Любомир Николов.

"Работим както и с представители на служби извън МВР, така и с международни партньори. Тоест към момента се прави абсолютно всичко необходимо, за да имаме резултат. Но това е едно много добре подготвено убийство. Един терен, който е изключително тежък, труден, с множество пътеки, с множество възможности в различни посоки за оттегляне. Съответно сме снели необходимите записи и продължаваме изследването за установяване на информация", добави главният секретар на МВР в оставка.

Тодоров коментира и случая с прибирането на Васил Божков. На 23 август МВР е получило оперативна, но неофициална информация, че обявеният за международно издирване бизнесмен ще се прибере в България на 25 август.

БНТ: Кога ОАЕ уведомиха МВР затова, че Васил Божков ще се прибере в България?

Петър Тодоров: Документ на ОАЕ имаме на 29-и. Това е един мейл, който е с дата 23-и, че на 25-и ще се екстрадира лице. Съответно към този мейл няма съдебно решение. Ние сме изискали такова да ни бъде изпратено, съответно такова към момента няма.

Петър Тодоров е сигурен, че предложеният за главен секретар негов заместник Живко Коцев ще положи усилия работата в МВР да продължи нормално и да има приемственост в професионалното ръководство. Смята обаче, че смяната на областни директори е предизвикала сътресения в системата.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка

В сряда, след седмици на политически спорове, главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Направи го с изявление, в което остро критикува вътрешния министър Калин Стоянов. Премиерът Николай Денков поиска оставката на главния секретар на МВР с аргумента за зачестили тежки криминални престъпления, включително разстрела на Алексей Петров. Темата запали спор между премиер и президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще участва с четирима състезатели на световното първенство по гребане в Белград
България ще участва с четирима състезатели на световното първенство по гребане в Белград
Напрежение в Община Варна заради рибарското пристанище
Напрежение в Община Варна заради рибарското пристанище