НОВИНИ

Спряха продажбата на хиляди фалшиви стоки на известни марки по морето

bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 01.09.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Съвместна спецакция между бургаската прокуратура и ГДБОП предотврати продажбата по Черноморието на десетки хиляди фалшиви стоки на световно известни марки. Операцията е проведена в търговски обекти в Слънчев бряг и Свети Влас, както и в складове в Горна Оряховица. Става въпрос за дрехи, чанти, обувки и аксесоари.

„Иззетите стоки са общо 834 чувала. Това са стоки, чийто брой е без аналог през последните 15 години. Това е най-голямото количество иззето на територията на българското Черноморие“, заяви ръководителят на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев.

Специализираната полицейска операция се е провела на 30 и 31 август. Проверени са над 15 обекта в курортите.

„Общото количество на иззетите стоки към момента не може да бъде съобщено, но е десетки хиляди артикула. В същото време в Горна Оряховица в рамките на същата акция са иззети и допълнителни 80 чувал, съдържащи хиляди артикула на защитени търговски марки. Любопитен факт е, че повечето складови помещения се установи, че бяха завоалирани като детски кътове, тавански стълби и най-различни други разнообразни хитрини“, каза Никола Симов, който е началник-отдел „Киберсигурност“ при ГДБОП в Бургас.

Образувани са 6 досъдебни производства към различни дружества, разпространявали стоките.

„За това, че различни юридически лица използват за своята търговска дейност марки без съответното разрешение, което се изисква по закон от притежателите на изключителното право на тези марки. Всеки един от тези търговци е наел съответни помещения за летния сезон. Законодателят е предвидил наказание ‚лишаване от свобода“ от 1 до 6 г., както и глоба до 10 хил. лева и отнемане на стоката“, разясни ръководителят на Районна прокуратура – Бургас Мария Марков.

Освен това за престъплението са предвидени и имуществени санкции в размер на 1 млн. лева. Все още няма повдигнати обвинения, тъй като продължава да се работи по случая и се установява откъде се внесени стоките и цялата линия на продажбата им.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров се среща с феновете няколко дни преди "Мача на надеждата"
Стилиян Петров се среща с феновете няколко дни преди "Мача на надеждата"
Жребият за Лига Европа оформи няколко интересни групи и редица любопитни дуели
Жребият за Лига Европа оформи няколко интересни групи и редица любопитни дуели