НОВИНИ

Четирима отиват на съд за убийството на Станка Марангозова

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 01.09.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

На 31.08.2023 г. Военно-окръжна прокуратура - София внесе в Софийския военен съд обвинителен акт и над 100 тома с доказателства по досъдебното производство за убийството на Станка Марангозова.

С обвинителния акт на съд са предадени 4 лица – подп. Борис Иванов (служител на Национална служба за охрана към момента на извършване на престъплението), Иво Масларов, Петър Костов и Веселин Денков.

Петър Костов е предаден на съд като извършител на престъплението, а останалите трима обвиняеми като подбудители и помагачи.

Офицер от НСО и още трима на съд за убийството на Марангозова

Събрани са доказателства, че на 10 октомври 2019 г. в София извършителят на престъплението е проследил жертвата до блок в кв. „Младост“ и стрелял от мотоциклет, прикривайки оръжието с букет от изкуствени рози. На Марангозова са били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта ѝ.

Станка Марангозова е била следена близо месец, като е бил използван и тракер за определяне на местонахождението ѝ. Мотоциклетът е открит във водоем край софийското село Чепинци на 20 май 2020 г.

След убийството обвиняемият Иво Масларов е напуснал пределите на страната и се е укрил от органите на досъдебното производство първо в Конфедерация Швейцария, а по-късно във Федерална Република Германия. В изпълнение на издадената от Военно-окръжна прокуратура-София Европейска заповед за арест местонахождението му е установено и на 5 октомври 2022 г. е екстрадиран у нас.

Екстрадираха у нас издирвания като поръчител на убийството на Станка Марангозова

Трима от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

В хода на разследването е извършен следствен експеримент и множество експертизи - съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Софийският военен съд да насрочи заседание за разглеждане на делото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андриан Краев и Пламен Андреев са горди от представянето на Левски
Андриан Краев и Пламен Андреев са горди от представянето на Левски
Старт на новата парламентарна сесия (СНИМКИ)
Старт на новата парламентарна сесия (СНИМКИ)