НОВИНИ

Офицер от НСО и още трима на съд за убийството на Марангозова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:30, 25.08.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Криминално
​промените закона съдебната власт влизат пленарна зала
Слушай новината

Военно-окръжна прокуратура - София внесе в съда обвинителен акт срещу четири лица за умишлено убийство на Станка Марангозова, извършено на 10 октомври 2019 г. в град София.

Един от обвиняемите - Б.И., към момента на извършване на престъплението е бил служител на Национална служба за охрана (НСО). Той и още двама са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

На съд като извършил на убийството е предаден П.К. В хода на разследването са събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. „Младост“.

Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета П.К. държал пистолет със заглушител. След като С.М. свалила стъклото, той произвел три изстрела. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта ѝ. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта.

Другите трима обвиняеми по досъдебното производство - Б.И., И.М. и В.Д., са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението. В хода на досъдебното производство е установено, че В.Д. е осигурил финансови средства, които чрез И.М. са били предадени на служителя на НСО - Б.И., и на извършителя на убийството - П.К.

За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.

46-годишната Марангозова е била следена близо месец, включително с използване на технически средства - тракер за определяне на местонахождението ѝ. П.К. е опитал да прикрие следите от престъплението като изгорил дрехите си. След убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и на боеприпаси, както и за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотични вещества.

В хода на разследването са разпитани над 50 свидетели, извършен е следствен експеримент и множество експертизи - съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Военният съд в София да насрочи делото за разглеждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева: Не съм готова за премиер, не ме спрягайте за този пост
Ива Митева: Не съм готова за премиер, не ме спрягайте за този пост
Атанас Атанасов: Има проблем с машините за гласуване
Атанас Атанасов: Има проблем с машините за гласуване