НОВИНИ

Борисов потвърди за срещи с Алексей Петров: Той като нас търсеше варианти за нещо стабилно след пет поредни избори

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 01.09.2023 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Бойко Борисов потвърди, че както той, така и представители на "Продължаваме Промяната" са се срещали с Алексей Петров, който е посредничил при съставянето на редовното правителство.

"Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков и тях и като всички нас търсеше варианти да се направи нещо стабилно след пет поредни избори. Срещи сме провеждали с него, той с тях, за да може да си имаме дори някакво крехко доверие", каза той пред журналисти в парламента.

Борисов заяви, че не е обещавал пост в ДАНС на Петров, не знае дали някой друг го е правил.

Денков: Не познавам Алексей Петров и никога не съм говорил с него

Правителството се е събрало да свърши 5 - 6 неща, които ще го държат заедно, докато вървят, коментира още той.

"Трябва да променяме Конституцията, трябва да променяме КПКОНПИ, трябва да пуснем Плана за възстановяване, трябва да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната и да приключим тези теми. Смисълът да направим правителство беше само този".

По думите му кадровите назначения така или иначе се правят, а в момента трябва да се овладеят цените и инфлацията. Каза, че антикорупционното законодателство ще влезе за обсъждане в НС още следващата седмица. Коментира и казуса с поисканото отстраняване и последвалата оставка на главния секретар на МВР:

"Президентството е сериозна институция и надали ще си сложат проблем на главата и ще държат главен секретар, с когото правителството да се оправдава за всички проблеми с престъпността. Мисля, че ще има нов главен секретар, защото от друга страна не е редно едно правителство да не може да направи всичко, в което вярва".

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка

Борисов заяви, че "партията на промяната" носи цялата отговорност за това назначение:

"Ние, както каза Кирил Петков, имаме 10 зам.-министри от сигурно 60, имаме един министър - вицепремиер от 18 или 19. Да, ние подкрепяме, във важните неща дори сме водещи, но по другите теми - Денков и вътрешният министър трябва да говорят с президента и да уговарят министрите".

Лидерът на ГЕРБ отрече участие на руския политик Андрей Бабаков в изграждането на газопровода "Турски поток", който самият Борисов нарича "Балкански".

"Считам, че във времето, в което Турция и Гърция направиха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, успяхме да се преборим и да си направим "Балкански поток", който е 100% държавен и в момента е печатница за пари за българските граждани".

__________________________________________________________________________________________________

Ето и още политически коментари по темата:

Даниел Лорер, "Продължаваме Промяната - Демократична България": "Това, което наистина е важно и интересно е какво можем да направим тук за българските граждани и другото е пречене на нас да си свършим работата и то се случва от много страни. Кой е направил сглобката, кой арестували, когато няма правосъдие, защото в продължение на 12 години нямаше правосъдие у нас и затова е необходима правосъдна реформа, за да заработи тази прокуратура и да нямаме божковци по света, а да има срещу тях процес, който да покаже виновни или не, а не да гадаем 12 години кой и защо се случи всяко нещо. Тази конституционна реформа трябва да се случи, докато участниците в правителството, които смятат, че това е важно продължават да смятат, че е важно за българските граждани ще има и парламент и правителство."

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Призовахме Кирил Петков да бъде задържан, за да дава показания. Питах и днес в речта си в парламента, така, че не е нещо ново. То е публична тайна между другото и вие много по-добре от мен го знаете. Убийството на Алексей Петров на практика е политическо убийство. След като днес в крайна сметка Бойко Борисов каза това, което ние говорим от седмица, когато стана ясно, че е извършено посегателство срещу Алексей Петров, на практика това убийство няма как да бъде квалифицирано като криминално деяние."

Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ": "Много добре знаете, че бащата на Кирил Петков и Алексей Петров бяха близки и не са го крили. В тяхната група не са го крили така, че Бойко Борисов просто си каза истината. В крайна сметка те с Алексей Петров се познаваха и се преследваха и се арестуваха, но Кирил Петков нали се правеше на борец с мафията."

Радостин Василев, независим депутат: "Днес г-н Борисов призна, че се е срещал с Алексей Петров и той е много близък с бащата на Кирил Петков. Аз това го знам - той Кирил Петков не го е крил от от нас, докато съм бил в ПП той споделяше, че баща му си говори с Алексей Петров. Тези хора трябва да бъдат изправени пред съд, не само заради записа, който аз разкрих, а заради всичките си действия, които умножават ефекта на записа по 5."

Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали изразиха щастието си след успеха над Финландия
Волейболните национали изразиха щастието си след успеха над Финландия
Станислав Балабанов, ИТН: В момента имаме една добре смазана сглобка, която обслужва мафията
Станислав Балабанов, ИТН: В момента имаме една добре смазана сглобка, която обслужва мафията